A Rheinmetallal együttműködve, a gyártóüzemen túl, egy a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak a Zalazone járműipari tesztpályán - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen .

Palkovics László a ZalaZone Járműipari Tesztpályán tartott rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel közösen jelentette be, hogy mintegy 60 milliárd forintos beruházással épül meg a harcjárműveket gyártó üzem és 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak mellé. A termelés 2023-tól indul el, a világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd.


Tegnap este jelentették be, hogy Lynx gyalogsági harcjárműveket kap a Magyar Honvédség. Az erre vonatkozó szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a német hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke írta alá a Honvédelmi Minisztériumban.

A beszerzés előkészítését koordináló Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos, Maróth Gáspár titkárságának közleménye szerint a több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében 218 darab Lynx KF41 harcjárművet kap a honvédség. Az eszközök túlnyomó többségét, 172 darabot Magyarországon állítják elő a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében létrehozandó vegyesvállalat üzemében. A megrendelésben szereplő első 46 darabot Németországban gyártják le, ami egyúttal a hazai gyár magyar szakembereinek teljes körű felkészítését szolgálja.

A védelmi beszerzésért felelős titkárság szerint hosszas piackutatást követően Magyarország az első NATO- és EU-tagország, amely a düsseldorfi székhelyű német cég új fejlesztésű termékével modernizálja haderejét. A folyamatban lévő honvédelmi- és haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése történelmi lépés, elégtétel a Magyar Honvédség irányába. A katonák a BMP-1 típus másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta ugyanis nélkülözni voltak kénytelenek a nehéz lövész erők gerincét alkotó lánctalpas gyalogsági harcjárműveket.

A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos az aláírást követően úgy fogalmazott: „A NATO-nak tett vállalásai részeként Magyarország helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét. A harckocsikra és a tüzérség eszközeire 2018 decemberében kötöttünk szerződést, az előbbiek leszállítása már folyamatban van. Most a képességcsomag gerincét alkotó gyalogsági harcjárművekre került sor. A piacon fellelhető legkorszerűbb típusként a Lynx bizonyult alkalmasnak arra, hogy megfeleljen a magyar katonai szakértők által támasztott szigorú követelményrendszernek, s az elkövetkező évtizedekben a honvédségben betöltse ezt a kulcsfontosságú szerepet. Különös örömmel tölt el, hogy az eszközöket egy vegyesvállalat keretei között, Magyarországon létesülő üzemben állítják elő, hozzájárulva a hazai hadiipar helyreállításához. Ezáltal kiemelkedő hozzáadott értéket képviselő ágazattal bővítve a hazai ipari termelés portfólióját”.

„A Lynx piaci áttörése óriási siker számunkra. Még jelentősebbé teszi a tény, hogy egy fontos európai uniós és NATO-partnert, Magyarországot sikerült meggyőznünk innovatív járművünk előnyeiről. Jövőbe tekintő döntésükkel Magyarország legfelsőbb politikai és katonai tisztségviselői igazi vezetői kvalitásokról tettek tanúbizonyságot. Ezzel nemcsak az európai haditechnika élvonalába emelik Magyarországot, hanem a magyar kormányzat elkötelezettségét is megerősítik a tekintetben, hogy NATO-szövetségeseik megbízható és katonailag hatékonyabb partnerei kívánnak lenni” – nyilatkozta az aláírást követően a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke.