Csak a harmadik negyedévben 4,6 százalék mínuszt mért a KSH, a negyedéves alapú növekedés viszont 11,4 százalék.  A második negyedévhez képest az ipar bruttó hozzáadott értéke csaknem negyedével, a szolgáltatásoké 10 százalékkal nőtt.

Az ING Bank vezető elemzője, Virovácz Péter szerint a harmadik negyedévben nem voltak érvényben korlátozások, így tehát a belföldi turizmus, és a vendéglátás húzhatta a számokat. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a negyedik negyedév ismét visszaesést hoz-e, az intézkedések mennyire vetik majd vissza a fogyasztást.

Andor Attila interjúja.

Lassú kilábalást vár az OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint idén 5,7 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság, ami lényegesen optimistább előrejelzés a júniusi 8 százalékos becsléshez képest.

Ugyanakkor az már nem annyira szívderítő, hogy az OECD szerint jövőre mindössze 2,6 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság, a GDP növekedése pedig 2022-re is csak 3,2 százalékra gyorsul. A kilábalást egyértelműen lassíthatják a második hullám miatt meghozott korlátozó intézkedések.

Elszáll a hiány a költekezés miatt

Az OECD előrejelzése szerint idén 8,8 százalékra emelkedik a GDP-arányos költségvetési hiány. Az Eurostat 2018-as adatai szerint Magyarországon bőven 3 százalék alatt volt ez a mutató, ebben az évben 2,7 százalékponttal csökkent idehaza az adósságráta. (Egyébként Litvánia volt a legnagyobb csökkentő több mint 5 százalékponttal).

A lassabb kilábalás eredménye, hogy még jövőre is 7,5 százalékos deficittel számolhatunk, ami 2022-re is csak 6 százalékra csökkenhet. A költségvetési hiány persze nem biztos, hogy negatív, a kormányok fiskális élénkítései okozzák, amik viszont a gazdaság egészét képesek serkenteni, talpra állítani - teszik hozzá az OECD közgazdászai.