Eddig a megvásárolt élelmiszerek 7,5 százalékát a húsfélék, 4,5 százalékát a tejtermékek, valamint a tojás, 4 százalékát a gabona- és szárazáruk a tették ki. Az árrésstop hatására viszont most egyebek között ezek ára is csökkent. Így előfordulhat, hogy a megspórolt összegből többet vásároljunk a most éppen olcsóbb áruból, a többiből viszont egyáltalán nem, vagy kevesebbet – erről is beszélt a Trend FM-nek a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezető kutatója.

Udvardi Attila hozzátette, a rövid és hosszú távú hatásokra majd a KSH márciusra vonatkozó inflációs adataiból lehet következtetni. Összességében az látszik, hogy az átlagvásárló, csak csekély mértékben érezheti a bevásárlása során az alacsonyabb árakat. A tehetősebb fogyasztók kosara ugyan továbbra is azokat a termékeket fogja tartalmazni, mint eddig, legfeljebb az arányok esetükben is módosulhatnak. Tóth Kata interjúja.