Az M2M (gépek közötti technológia) és az IoT (dolgok internete) beruházások egyik fő területét az épületek modernizációja jelenti. Természetesen itt is sokféle fokozat különböztethető meg a szenzorok, almérők telepítésétől kezdve a teljesen intelligens épületautomatizálásig. Olvassa el a teljes cikket az M2M Zóna oldalán!

Az okosépület víziója úgyis megfogalmazható, hogy egy folyamatosan élő rendszerről van szó, amely alkalmazkodik a bent lévők számához és viselkedéséhez. A fejlesztési projektek részei lehetnek a többi között a hőmérséklet-, páratartalom-, szén-dioxid- és szén-monoxid-mérő szenzorok, de a gépészeti berendezések teljesítményének a monitorozása is.

A modernizációs irányok közül mindenképpen megkerülhetetlen – környezeti és gazdasági okokból is – az energetikai korszerűsítés. Az energetikai beruházások fontosságát jól mutatja, hogy az Európai Uniónak nagyon magas az energiakitettsége, éppen ezért az uniós szabályozás is egyre inkább megköveteli a fenntartható, energiatudatos működést. Az energiahatékonyságról szóló törvényt 2018. január 1-től módosították.

Első lépés a monitorozás

A Vodafone az épületen belüli különféle energiafogyasztók, valamint a környezeti paraméterek viselkedésének megfigyelésére többféle Energiamonitoring megoldást biztosít. Minden megoldás az adott cég igényei szerint készül, ezen belül lehetőség van például arra, hogy az épületen belül vezeték nélküli vagy vezetékes szenzorokat helyezzenek el, az igények szerint alakítható a monitoringfelület, és a vállalatirányítási rendszerbe is integrálható a megoldás.

Az előre meghatározott beállítások segítségével akár a platform is képes levonni a megfelelő következtetéseket, de természetesen az energetikus vagy az energetikai szakreferens számára is hatalmas segítséget jelentenek ezek az eltárolt részletes historikus adatsorok.

A cikk folytatásában az Energiamonitoring gyakorlati alkalmazásáról és az okoskamerával történő látogatószámlálásról is olvashat.