A vizet a tájba kell vezetni és ott kell tartani, ami elsősorban a meglévő vegyes tulajdonú csatornák rendeltetésszerű üzemeltetésének biztosításával valósítható meg – hangsúlyozta a NAK.

A vízkészlet megőrzésének a medertározás a leghatékonyabb módja, ami javítja az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességet, csökkenti a klímaváltozásból fakadó kockázatokat, károkat. A hazai csatornák megfelelő üzemeltetése 1,2 millió hektár földterület mikroklímáját képes kiegyensúlyozni, és a medertározás az öntözési potenciálokat is növeli.

A vízrendszerek feltöltésével a hazai termőterületek mintegy negyedén legalább 25 százalékkal csökkenthető az aszálykár. Győrffy Balázs úgy véli, az idei extrém helyzet is megmutatta, hogy hosszabb távon műszaki beavatkozás nélkül nem várható pozitív változás, és elsődleges cél a hazai vízkapacitások növelése.

Bár a csatornák maximális feltöltésével egy nagyobb árhullám esetén van valamennyi esély arra, hogy növekedjenek a belvizes területek, de mindez sokkal kevesebb kárt okozhatna, mint a nagy szárazság. Az agrárgazdasági kamara elnökét Lakatos László kérdezte a részletekről.