Azt a menetelést, amely már tavaly júliusban, a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében elindult. Az együttes innen jutott el az Európa Liga csoportköréig, majd az egyenes kieséses szakaszig. A Fradi a csoportküzdelmek során a francia Monaco, a szerb Crvena Zvezda és a török bajnok Trabzonspor együttesét előzte meg, majd a német Bayer Leverkusen ellen 4:0-s összesítéssel esett ki a nyolcaddöntőben. A menetelés összesen 16 mérkőzést ölelt fel, ráadásul mindegyik ki-ki mérkőzés volt – fogalmazott Orosz Pál.

„A magyar bajnokság 32 mérkőzésből áll, ez a plusz 16 európai kupamérkőzés óriási terhelést jelentett a csapatnak és a kollégáknak. De mi ezt akartuk, és remélem, hogy még több magyar csapatnak lehet ilyen élményben része” – tette hozzá az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.

A magyar és a nemzetközi porond közötti különbségről

A Ferencváros az elmúlt négy évben folyamatosan szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében (egyszer a Bajnokok Ligájában, háromszor az Európa Ligában). Az európai csúcsfutball és a magyar bajnokik között jelentős különbség van a mérkőzések iramát, intenzitását illetően, ami Orosz Pál szerint nem szerencsés. Jó lenne, ha a hazai pontvadászat jobban fel tudná készíteni az együttest az európai kupamérkőzésekre.

„Ugyanakkor van már ebben rutinunk, és ha elkapjuk a ritmust, próbáljuk a saját tempónkat játszani, és nem azt nézni, hogy most éppen európai kupamérkőzés, vagy magyar bajnoki következik.”

Orosz Pál szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy egy Európa Liga mérkőzésen más szemek figyelik a játékosokat, mint a hazai pontvadászatban.

„A futballistákat ilyenkor más menedzserek figyelik, így, - csúnya szóval élve -, óriási lehetőség számukra, hogy eladják magukat a magyarnál erősebb bajnokságba.”

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga között is óriási a pénzügyi szakadék

A Ferencváros a 2022/2023-as Európa Liga menetelésével csaknem 9 és fél millió euró bevételt szerzett. A kiváló szereplésnek köszönhetően nemcsak sportszakmailag, hanem pénzügyileg is nagyot lépett előre az együttes. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a Bajnokok Ligája az EL-hez képest is egy teljesen más dimenzió.

„Pénzügyileg nagyjából ötszörös a szorzó. Míg a Bajnokok Ligájában egy csoportkörös győzelem 2,8 millió eurót fizet, addig az Európa Ligában 630 ezret. Döntetlen esetén a BL-ben 900-930 ezer eurót lehet keresni, az EL-ben pedig 210 ezer eurót” – mondta Orosz Pál.

A Ferencváros mostani játékoskeretének értéke nagyjából 40 millió euró, ami persze, az EL-szereplésnek köszönhetően tovább emelkedhet. A nyolcaddöntős ellenfél, a Leverkusen keretértéke ennek a tízszerese, 400 millió euró volt.

„Reálisan kell nézni a dolgokat, és bár a futballban vannak csodák, bravúrok, a németek elleni párharc előtt egyértelműek voltak az esélyek.”

Orosz Pál kitért arra is, hogy mely találkozóra emlékszik vissza talán a legszívesebben a mostani menetelésből.

„Nehéz kiemelni egyetlen emléket az Európa Liga szezonunkból. Talán a Trabzonspor elleni hazai találkozót választanám, ahol a 15. perctől emberhátrányban játszva, heroikus küzdelemben tudtunk nyerni a török bajnok ellen.”

Játékospolitika

„Egyik fontos eleme az üzletpolitikánknak, hogy a játékosok lássák: a Ferencvárosból tovább lehet igazolni a magyarnál magasabban jegyzett bajnokságokba, hogyha az adott futballista olyan produktumot nyújt a nemzetközi porondon” – tette hozzá Orosz Pál.

Az elmúlt években ilyen játékos volt az Evertonba szerződő Muhamed Bešić, a Bolognába távozó Nagy Ádám, a francia első osztályba igazoló Somália, vagy a La Ligába szerződő Myrto Uzuni. Legutóbb pedig Aïssa Laïdouni tudott váltani a Bundesliga élcsapatához, az Union Berlinhez, több mint 4 millió euróért. Ez a továbblépési lehetőség meghatározó része annak, hogy miért igazolnak ide a játékosok – mondta az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.

A Transfermarkt adatai szerint jelenleg a Fradi legpiacképesebb labdarúgója Kristoffer Zachariassen 4,5 millió euró körüli értékkel, őt követik a Mmae-testvérek, Dibusz Dénes és Marquinhos. Persze az ő árukat az Európa Liga szereplés még feljebb srófolhatja. A játékosok árát a lokáció, az adott bajnokság nemzetközi megítélése is nagymértékben meghatározza. A horvát bajnokságból például akár lényegesen magasabb áron tud elkelni egy ugyanolyan képességű játékos, mint a magyar első osztályból.

Magyar játékosok és célok

„Az előttünk álló nyári átigazolási időszakban is természetesen várható még játékosmozgás, de a téli átigazolások során az volt a célunk, hogy a júliusi európai selejtezőkre összeálljon a keret” – fogalmazott Orosz Pál.

Amennyiben bajnok lesz idén a Fradi a magyar pontvadászatban (jelenleg nyolc pont az előnye a Kecskeméttel szemben a tabella élén – a szerk.), ismét a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdhetik meg európai kupakalandjukat a zöld-fehérek.

Orosz Pál szerint a valódi erősítést jelentő magyar játékosokat több szempontból is nehéz leigazolni. Egyfelől a külföldön futballozó magyarok olyan pénzekért játszanak, amiket a Ferencváros nem tudna biztosítani ezeknek a futballistáknak.

Másfelől pedig, ha a hazai piacon keresgélnek, akkor amint megjelenik a Fradi az érdeklődők között, az adott játékos piaci ára rögtön felszalad.

„Ha a megkörnyékezett magyar játékos egy normális áron eljönne a Fradihoz, és az őt eladó klub nem az azonnali magasabb piaci áron értékesítené csak, hanem mondjuk a következő transzferből részesülne, akkor több lehetőséget kaphatnának a magyar játékosok is.” – magyarázta Orosz Pál.

Aki szerint a cél a következő szezonban is az, hogy ott legyen az együttes valamely európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája, vagy az Európa Liga csoportkörében. Természetesen nem fog minden évben sikerülni az, ami az elmúlt négy évben összejött, de a Ferencvároson mindig van egy nyomás, egy elvárás ezzel kapcsolatban, és a klub is erre törekszik évről-évre – zárta gondolatait a sportvezető.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával, Orosz Pállal Imre Lőrinc beszélgetett a Sportértékben.