A háromdimenziós nyomtatás a XXI. század meghatározó innovációja, ami egyre több iparágban fokozza a gyártási hatékonyságot, racionalizálja az alapanyagköltségeket, mindamellett, hogy a technológia megfeleltethető a fenntarthatósági elvárásoknak is. Míg a 3D nyomtatás globális piaca 2014-ben 4 milliárd dollár volt, addig a nemzetközi elemzők 2026-ra már 44 milliárd dollárt prognosztizálnak.

A 3D nyomtatásra és intelligens digitális 3D szkennelési megoldások technológiájára specializálódott vállalkozások mérete és üzleti értéke is folyamatosan emelkedik. Hazai példa erre a tisztán magyar tulajdonú, idén alapításának 10. évét ünneplő FreeDee. A nemzetközi színtéren Admasys International néven jegyzett cégcsoport 4 országra vetített, konszolidált árbevétele 2021-ben elérte a 2,4 milliárd forintot.

A társaság a jövőben az üzleti növekedést elsősorban a nagyméretű, ipari minőségű professzionális 3D nyomtatók és szkennerek térhódításában látja. Az elmúlt évtizedben több mint 1500 darab 3D nyomtatót telepítettek főként a kkv-szektorban. Magyarországon kívül már Csehországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkeznek telephellyel, összesen 35 főt foglalkoztatva.

Simó György cégalapító kifejtette: „technológia-vezérelt évszázadot élünk, így azok a vállalkozások lesznek versenyképesek és sikeresek, amelyek széles körűen alkalmazzák a 3D nyomtatást, illetve az intelligens digitális 3D szkennelési megoldásokat. Portfóliónk lehetővé teszi a hatékony és optimalizált gyártási folyamatok kialakítását, így a profitnövelést, mindezt fenntartható módon. Üzleti sikereink mögött partnereink folyamatos képzését, szakértői támogatását, a globális piac dinamikus növekedését, illetve az egyre bővülő iparági felhasználást látom. Célunk, hogy tovább terjeszkedjünk és kelet-közép-európai szinten piacvezetővé váljunk".

A társaság 2016-ban alapította meg a 3D Akadémiáját, amely az ország első additív gyártástechnológiákkal foglalkozó oktatási stúdiója. „A FreeDee az egyik legsikeresebb európai partnerünk, akik a 3D nyomtatók értékesítése mellett a tudásmegosztásra és partnereik additív gyártási sikereihez szükséges szakmai támogatásra is nagy hangsúlyt fektetnek" – hangsúlyozta Lutz Feldmann, a Markforged regionális vezetője.

Háromdimenziós roadshow indul

A magyar cég a jubileum alkalmából négyállomásos – Győr, Kecskemét, Debrecen és Budapest – országos szakmai rendezvénysorozatot szervez, amelyen a résztvevők megismerhetik a legújabb 3D nyomtatási és digitalizációs trendeket, elsősorban a professzionális asztali nyomtatók és szkennerek szegmensében. Emellett tájékoztatást kaphatnak a technológia bevezetésével járó költségek finanszírozására vonatkozóan is.

A rendezvények helyszínei több esetben egyetemi laborok lesznek, így a szakértő közönség a jövő mérnökeinek képzésébe, a helyi kutatási projektekbe is bepillantást nyerhetnek, de megismerhetik az ipari tervezés és gyártás területére fókuszáló alkalmazási példákat, a legnépszerűbb technológiákat, az egyre elérhetőbbé váló optikai 3D szkennerek működését és a kész nyomtatások gyakorlati munkafolyamatait. A rendezvénysorozatot helyszíni kiállítás is kíséri.