A banán bekerült a pult alá

Nemcsak a drágulás, a transzparencia is probléma az építőipari munkáknál. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Nap Vendége műsorunkban arról beszélt, hogy a szereplők sokszor számlát sem adnak, a készpénzes fizetést preferálják, ami a NAV felé is jelenthet aggodalmakat. Olyan bejelentéseket is kapnak, miszerint előre kell fizetni vagy épp aznapi árazás van, de az olyan esetek sem egyedülállóak, hogy 5 nappal később jelentősen többet kérnek a megbeszéltnél az óriási drágulás miatt. Ezek közül azonban egyik sem számít tisztességesnek, akkor sem, ha az áremelkedés számlájára írják. Rigó Csaba Balázs szerint emellett akár egyes alapanyagok esetén akár újabb vizsgálatok indulhatnak, ahogy korábban kifejezetten a cement ügyében történt.

Az is jelentős probléma, hogy bizonyos alapanyagok tekintetében csupán 2-3 szereplő irányítja a piacot, és ha ezeknél elszabadulnak az árak, mint most, akkor az államnak közbe kell avatkoznia. Már túlvagyunk azon a szinten, hogy a piac korrigálja magát – összegezte a GVH elnöke.

Meddig drágulhatnak az alapanyagok?

Egyelőre az iparági szereplők sem látják, mikor torpanhat meg az építőipari áremelkedés. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint a folyamat megállítása érdekében lépésekre van szükség, ami akár versenyjogi eljárás is lehet. Ha a szereplők egymásra hárítják a felelősséget, az nem vezet megoldáshoz. A hivatal elnöke kiemelte, a bizonyítékok eltűntetése is érdekében állhat ilyenkor a szereplőknek, de a károsultak élhetnek jogi lehetőségekkel, kezdve azt egy bejelentéssel a szervnél. A Versenyhivatal arra buzdítja az iparágban tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot észlelő szereplőket, hogy éljenek a bejelentés lehetőségével.

Hallgassa meg adásunkat, ahol az építőipari árazási folyamatok mellett fogyasztói jólét, jóvátételi program, influencerek szabályozása és edukációja kerül a középpontba!