Ez az EMEA regionális alindexben 0,015 százalékos, a feltörekvő indexben pedig 0,002 százalékos változást jelent az előzetes információk szerint. Magyarország EM alindexbeli súlya nem változik a korábbi 0,4 százalékos értékről, így a többi magyar részvényben jelentkezhet eladási nyomás. A változás kifejezetten csak a kis kapitalizációjú indexet érinti, a standard index magyar része változatlanul a négy magyar blue chipet tartalmazza. Az FTSE számításait végző J. P. Morgan szerint a Konzum esetében megközelítőleg 4 millió dolláros, nagyjából 1,2 milliárd forintos elsődleges keresletet vetít előre. Az elmúlt tíz tőzsdei nap átlagos napi forgalma a Konzum piacán 238 ezer darab volt.

A képen Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója

Jól látszik, hogy a parketten egyesek már készülnek az átsúlyozásra, hiszen tegnap – az utóbbi napok erősödése után – hirtelen szárnyra kapott az árfolyam, 241 milliós forgalomban 8,6 százalékos rali után 234 forinton állapodott meg a papír.

Az FTSE éves tájékoztatójában közöltek szerint a márciusi féléves felülvizsgálat indikatív anyaga február 15-én vált elérhetővé az előfizetők számára, ez a közkézhányadban bekövetkezett változásokat, valamint a be- és kikerülések listáját tartalmazza. Az esetleges változtatásokat március 1-jén közlik, majd az új indexsúlyokat a március 15-i záró árfolyamok határozzák meg. Az új súlyokat a március 18-i nyitó indexösszetétel tartalmazza először.

Tavaly az Opus papírjai kerültek be egy másik, a nemzetközi befektetők által is figyelt, kis kapitalizációjú részvényeket tömörítő indexcsaládba, az MSCI Hungary Small Cap, az MSCI Emerging Markets Small Cap, valamint az MSCI ACWI Small Cap kosárba. Az Opus árfolyama a hír közlésének napján 3,9 százalékot erősödött, pedig nem is a fő MSCI indexcsaládba került, és a várható súlyról a hír csak később érkezett meg.

A blue chipek esetében is akad példa a kosártagság hatásaira. A Richter például 2012-ben esett ki az MSCI indexből, a 2012. november 15-i közzététel után a vállalat árfolyama azonnal 5 százalékot zuhant, majd a lejtmenet 2013 januárjáig folytatódott. Amikor 2013 októberében a papír visszakerült az indexbe, az indexmegfigyelési időszak befejeztével a befektetők gyűjtögetni kezdték a részvényt, és az akkori 3500 forint körüli árfolyamról 4500 forintra húzták fel a gyógyszer vállalatot. Az egész időszakra jellemző volt, hogy a forgalom 50, helyenként akár 100 százalékkal is megugrott.

A cikk forrása a Világgazdaság (VG.hu).

A Konzum Nyrt.-vel foglalkozó korábbi cikkeinket itt találják:

Jön az újabb blue chip a BÉT-en

A Konzum a BÉT Legek 2018 díjazottjai között

Fúzió: óriásvállalatban egyesülhet az Opus és a Konzum

Rekord félévet zárt a Konzum-csoport