• Kevesebb a segélykérelmek száma az Egyesült Államokban, már tartósan, egy hete egymillió alatt a munkanélküliek számadata. A szeptember 11-i héten közel 860 ezer új munkanélküli segélykérelmet regisztráltak. Ez több mint 900 ezerrel kevesebb embert jelent a megelőző héthez képest.
  • A brit kormány a belső piaci törvény elfogadásával gyakorlatilag egyoldalúan felülbírálta volna az EU-val kötött kilépési szerződést. Az EU élesen kritizálta a brit kormány lépését, és a kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások veszélybe kerültek, Boris Johnson végül megállapodott pártjával, hogy a Parlamentnek kell meghoznia a végső döntést – bár ez nem azt jelenti, hogy el is fogadják a jogszabályt.
  • Teljes kudarc a nagy jegybankok küzdelme az inflációs cél eléréséért. A Fed története során először vizsgálta felül teljeskörűen a célrendszerét, lazább monetáris politika felé tolódva. Itthon az MNB nehéz helyzetbe került a válság elején, a magas infláció és az alacsony kamatszint a forintot is gyengülő pályára tette.

Folytatódott az esés a tőzsdéken

Miután a Fed elnöke, Jerome Powell bejelentette, hogy figyelni kell a fiskális stimulus szükségességére, reagáltak a tőzsdék és az európai piacok is csökkenéssel nyitottak. Az Egyesült Államokban komoly esések bontakoztak ki, a három nagy amerikai indexet mindegyike csökkent. Európában csak mérsékelt esés volt megfigyelhető.

Tovább zuhan a forint

357,41-en kezdte a forint az euróval szemben a hetet, amely kedden is növekedett és szerdán már 359,14-en járt. Csütörtökön se húzta be a féket, tovább menetelt és elérte a lélektanilag fontos 360-as határt, 360,31-en álltak a jegyzések. Amit pénteken is tart az árfolyam, és elérte a 361,19-et.

A dollár euróval szembeni árfolyama továbbra is hullámzik, a pénteki állapotok szerint 1,1848-ról csökkennek a jegyzések.

300 forint fölött, pontosabban 301,18-on kezdte a hetet a forint a USD-vel szemben, ami folyamatosan gyengül és pénteken már 304,40-en állt a USD/HUF árfolyama.