Az új típusú kínai koronavírus következtében folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, ami egyre szigorúbb karantén intézkedéseket követel. A vírus gócpontjának számító Hupej tartományban 58 millióan nem hagyhatják el jelenleg a lakhelyüket. Az áldozatok száma 1770-re emelkedett Kínában, azonban fontos megemlíteni, hogy a felgyógyultak száma már átlépte a tízezer főt. A népegészségügyi félelmek mellett azonban a gazdasági félelmek is egyre erősebbek. A globális értéklánc működése ugyanis óriási mértékben függ attól, hogy a kínai beszállítók el tudják-e látni áruval, alkatrészekkel a világot.

Márpedig ebben a tekintetben nem túl rózsás a helyzet. Főként a gyógyszeripar és az autóipar issza meg a levét annak, hogy a kínai Holdújév óta a koronavírus miatt bezárt gyáraknak csak a töredékében indult újra a termelés- magyarázza Turán Péter, az ING Treasury pénzpiaci kereskedője. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara kutatása szerint a tengerentúlon forgalomba hozott antibiotikumok 97 százaléka kínai, vagy kínai eredetű. Ennek ellenére talán még mindig a gyógyszeripar úszhatja meg olcsóbban a koronavírust: ott ugyanis a cégek készletezési ciklusa 3-6 hónapra is kitolódhat, az autóiparban viszont már 2-12 hét alatt elfogyhat a muníció és készletezési gondok adódhatnak a kínai beszállítók kiesése miatt.

Az sem túl megnyugtató, hogy a kínai jegybank további likviditást pumpál a pénzpiacokra, az egyéves hitelkamatot pedig 10 bázisponttal, 3,15 százalékra szállította le az eddigi 3,25 százalékról. A monetáris lazítással egyértelműen előre menekül a jegybank, próbálja minél inkább mérsékelni a koronavírus GDP fékező hatását (ami a legóvatosabb becslések szerint is egy százalékos lehet).

Turán Péter szerint pénteken fog kiderülni, hogy az európai gazdaságban mekkora is a probléma valójában. A német és a francia beszerzésimenedzser-indexek lehetnek mérvadóak, ezekben az adatokban ugyanis már vissza fog tükröződni a kínai beszállítói láncok kiesésének hatása. A várakozások mindenesetre nem túl jók: erősödik a kötvénypiaci vásárlási kedv, a görög tízéves kötvény egy százalék alá süllyedt, a német-olasz államkötvény közötti kamatkülönbség pedig két éve nem látott minimumon tartózkodik. A befektetők elkezdték árazni a koronavírus negatív gazdasági hatásait.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A műsorvezető Nagy Károly.