A katonatiszt és Alpha Conde elnök között akkor mérgesedett el a viszony, amikor az ország idei költségvetésében jelentősen csökkentették a katonai kiadásokra szánt összeget. Conde elnököt tavaly választották meg zsinórban harmadszor, ám ehhez egy alkotmánymódosításra is szüksége volt. 2010 óta van hivatalában. A felkelők szerint ez idő alatt az elnök nem törekedett Guinea demokratikus kereteinek kiépítésére, miközben a korrupció teljesen elburjánzott az országban. Steier József Afrika kutató, egykori tiszteletbeli magyar-guineai konzul szerint adottságai alapján Guinea a kontinens egyik vezető állama lehetne, de képtelen betölteni ezt a szerepet. A infrastruktúrája fejletlen és nagyjából két évtizede az egészségügy is összeomlott.

A szakértő szerint az ország jelentős vasérc készlettel bír, ami kiváló alap lehetne a gazdasági fejlődéshez. Ráadásul több folyó is a területéről ered, ami a jelenlegi klímaváltozással sújtott helyzetben igazi kincsnek számít. Conde elnök a vádak szerint kiszervezte az ország természeti kincseit a baráti körének, ezzel elvágva az utat az Guinea fejlődésétől.

A hatalomátvétel után a  katonaság egy hétre teljes zárlatot rendelt el az országban, a kikötőket és reptereket blokkolják, illetve kijárási tilalmat hirdettek. Steier József szerint egyes kerületekben így is az utcán ünneplik Conde eltávolítását.

A szakértővel Péller András készített interjút. A beszélgetést itt meghallgathatják: