• Legalább 60 éve nem mért szintre emelkedett a brit államadósságráta. Elsősorban a koronavírus-járvány okozta reálgazdasági és költségvetési hatások, valamint az ezek nyomán meredeken megnövekedett államháztartási hiteligény miatt lehetséges.
  • A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai alapján a várakozásokhoz képest kisebb mértékben nőtt a kínai bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben, viszont a gazdaság helyreállása javuló tendenciát mutatott, amikor Kína kilábalt a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.
  • Mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában, Ázsiában és Európában is többségében mínuszban nyitottak a héten az indexek. Nem sikerült előrehaladást elérni a fiskális stimulus tárgyalások tekintetében, és ez már nem is valószínű, hogy változni fog a novemberi elnökválasztások előtt.

Továbbra sem erősödött a forint

Nem tartott sokáig a forint ereje a keddi kamatdöntés után. Hétfőn 364,39-en nyitott az euróbal szemben, ami a kedden igaz 362,95-re csökkent. Szerdán viszont újra gyengülni látszott, és 363,84-en zárta a napot. Csütörtökön visszatért a hétfői szinthez, 364,33 körül mozognak a jegyzések.

Az EUR/USD árfolyama továbbra is egy síkon mozog. 1,1767-en kezdte a hetet, ami szerdán 1,1829-re ugrott, majd csütörtökön 1,1824-en telepedett meg.

A dollárral szemben kissé erősödni tudott a forint. Míg a hetet 309,59-en kezdte, szerdán már 306,76-on állt az árfolyam. Igaz, csütörtökön már 308,08 forintot kell fizetni egy dollárért. Az arany árfolyama is az elnökválasztások eredményére vár.

Kevés a búza, drágul a kenyér

Akár a tonnánként 60 ezer forintot is meghaladhatja a búza ára. Az aratás kezdete óta ez 20%-os áremelkedésnek felel meg. Az export elszívó hatása viszont tovább nehezíti a malomipar helyzetét, a malmok ugyanis kénytelenek magasabb árat fizetni a búzáért, mint amennyivel eredetileg kalkuláltak, ami azt jelenti, hogy nem lesz elég a szeptemberi 2-3 forintos lisztáremelés, még az idén tovább kell növelniük átadási áraikat

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.