A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 3,8 százalék volt. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Az infláció áprilisi emelkedése ellenére az MNB Monetáris Tanácsától nem várható, hogy a júniusi kamatdöntő ülés előtt a kondíciók szigorításáról határozzon.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetőjének várakozásai szerint a pénzromlás mértéke a következő hónapokban a 4 százalék körüli szinten maradhat, meghatározó lesz azonban az üzemanyagok árának alakulása. Az év második felében az infláció mérséklődhet, ehhez azonban szükség lesz a monetáris kondíciók kismértékű szigorítására, amelyre a júniusi monetáris tanács ülésen kerülhet sor.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában megállapította: összességében az inflációs nyomás továbbra is magas a magyar gazdaságban, de a mutatók még az MNB inflációs céljának toleranciasávján belül mozognak, így aligha várható, hogy a jegybank a júniusi kamatdöntő ülése előtt bármit is változtatna a monetáris politikáján. Az ING vezető elemzőjével, Virovácz Péterrel. Andor Attila beszélgetett.