Az országos választási bizottság (PKW) a szavazókörök 85,3 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat. A harmadik helyen a szavazatok 14,47 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll.

A mostani adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,32 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,25 százalékon áll.

A PKW szerint hétfő este lehetséges a hivatalosan meg nem erősített végeredmény ismertetése. A hivatalos végeredmény és az ezen alapuló mandátummegosztás kedden várható. A szavazás eredménye alapján az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének fő munkatársa hétfő délelőtt elmondta, hogy a Jog- és Igazságosság körülbelül ugyanannyi szavazatot gyűjthet be, mint négy évvel ezelőtt, azonban az ellenzéki szavazók ezúttal koncentráltan támogatják az ellenzéki Polgári Koalíciót. Mitrovits Miklós hozzátette, hogy a nagyon erős konzervatív politizálásból lehetett elege sok választópolgárnak.

Úgy véli, Andrzej Duda várhatóan Mateusz Morawieckit bízza meg elsőként a kormányalakítással, de elképzelhető, hogy Donald Tusk fogja majd irányítani az országot a következő négy évben. Nagy Károly interjúja.