Elkezdődött az őszi koncertszezon a Zeneakadémián: az intézmény a megszokott minőségben és a korábbiakhoz hasonló szerkezetben állította össze 2021-es őszi kínálatát, többféle sorozatot kínálva.

A saját szervezésű hangversenyeken fellép majd mások mellett:

  • Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán, Frankl Péter és a Kelemen Kvartett, Takács-Nagy Gábor vezényletével és Várjon Dénes közreműködésével a Manchester Camerata, Baráti Kristóf és Maxim Rysanov a Pannon Filharmonikusokkal, a Svéd Kamarazenekar pedig Martin Fröst klarinétművész-karmesterrel, az Auer Trió, a Kodály Vonósnégyes,
  • Prunyi Ilona zongoraművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész, Kokas Dóra, Rohmann Ditta és Fenyő László csellóművész, Lajkó István zongoraművész, Boldoczki Gábor trombitaművész és a Capella Gabetta, a zongoraművészek közül szólóesttel Alexander Melnyikov, Farkas Gábor, Berecz Mihály és a Bartók Világverseny zongora fordulójának győztese, Szokolay Ádám, valamint Iveta Apkalna orgonaművész,
  • Kobajasi Kenicsiró, Kamp Salamon és Medveczky Ádám vezényletével a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, az Amadinda Percussion Project, Kirill Gerstein zongoraművész egy Kocsis Zoltánra emlékező esten, Farkas Gábor zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész a kitűnő, fiatal francia csellista, Camille Thomas társaságában,
  • a Pázsint együttes, Tímár Sára, Karosi Júlia és muzsikustársai, valamint a Binder Trió.

Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár tematikus programja, a novemberi kamara.hu fesztivál ezúttal Proust nagyregénye, Az eltűnt idő nyomában köré szerveződik.

Az intézmény bérleteket a helyzetre tekintettel most sem bocsátott ki saját szervezésű eseményeire, de ezek előnyét pótolva árengedményt nyújt, ha valaki a tematikus sorozatokon belül több koncertre vesz jegyet egy időben. Három különböző hangversenyre szóló jegynél 10 százalék, négy vagy több esetén pedig 15 százalék kedvezmény érhető el a vásárlás összegéből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltak ezen felül még további 5 százalék engedményben részesülnek.

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából programsorozat lesz a Zeneakadémián október 9. és 22. között, Liszt Fesztivál elnevezéssel. A nyitónapon az Auer Trió matinékoncertje, Mūza Rubackytė zongoraművész, a 2019-es Bartók Világverseny zsűritagja szólóestje, a továbbiakban egyebek mellett a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont könyvbemutatói várják a közönséget. Az immár hagyományos október 22-i, születésnapi hangverseny pedig ezúttal a Cziffra Fesztivállal együttműködésben valósul meg: Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Brahms és Bartók műveit játssza. Ezen felül, a Müpa Liszt Ünnepének támogatásával többek közt a Liszt Múzeumban egy magyar és egy angol nyelvű konferencia, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek minisorozata, Ránki Fülöp szólóestje, továbbá Liszt és Dante kapcsolatát bemutató kiállítás is megvalósul.

Az idei, október 26. és 31. között zajló Bartók Világverseny ezúttal a vonósnégyes-formációknak szól: 13 kvartett áll pódiumra az elődöntőben: Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei, köztük egy magyar együttes. A szervező Zeneakadémia kampányának sikerét bizonyítja, hogy a meghirdetés után, a világjárvány nehezítette körülmények között is 33 formáció küldte be nevezését 19 országból, a tagokat tekintve 31 ország képviseletében.

Minőségi szakmai gyakorlat lehetőségét teremti meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, mint Európa egyik vezető zenei felsőoktatási intézménye és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, mint az egyik vezető európai szimfonikus együttes közötti együttműködés. A Mesterjáték elnevezésű kezdeményezés célja, hogy generációkon átívelő, hosszú távú tehetségtámogató programot indítson útjára. A résztvevő zeneakadémiai növendékek egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy tapasztalatot szerezzenek a zenekari játékban, és olyan impulzusok érjék őket, amelyek egy egész életre meghatározhatják zenei pályájuk alakulását, kiegészítve az egyetemen tanultakat. Mindez segíti elhelyezkedésüket és művészi fejlődésüket. A programba meghallgatás után lehetett felvételt nyerni, 59 zeneakadémista növendék adta be jelentkezését. A szeptember eleji próbajátékot követően a kiválasztott diákokkal többhónapos közös próbaidőszak vette kezdetét Várdai István művészeti igazgató és Tfirst Péter koncertmester vezetésével, majd egy közös zeneakadémiai koncert és egy külföldi turné következik. Az egyetem és a kamarazenekar álláspontja, hogy a magyar klasszikus zene fontos exportcikk, a világban töretlen a híre, és számos szólista művésszel büszkélkedhetünk, akik a nemzetközi élvonalba tartoznak. A csaknem 150 éves Zeneakadémia és a közel 60 éve működő Liszt Ferenc Kamarazenekar egyaránt kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást.