A Vöröskereszt szerint a rafahi katonai művelet katasztrofális lehet. Több mint egymillió, lakóhelyüket elhagyni kényszerült, humanitárius segítségre szoruló palesztin áradata várható.

Mintegy 8-10 ezer izraeli katona várja a rafahi határátkelőnél, hogy elinduljon az utolsó csata a megmaradt Hamász-erők felszámolására. Az amerikai, az európai uniós, illetve a régiós arab országok diplomatái is próbálják lebeszélni Izraelt a város ostromáról, amely egyelőre korlátozottan indult el.

A nemzetközi közvélemény tart attól, hogy az ide zsúfolódott civil közül sokan meghalhatnak. Izrael tulajdonképpen legyőzte a terroristacsoportot, amely már mérsékelt veszélyt jelent csak, ellentámadásra pedig biztos, hogy képtelen lenne. Sayfo Omart, a Migrációkutató Intézet kutatóját Imre Lőrinc kérdezte a Reggeli Monitorban.

A rafahi és a Kerem Salom-i átkelők azonnali újranyitására szólított fel kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint sürgette Izraelt, ne súlyosbítsa tovább a helyzetet a főként palesztin lakosságú Gázai övezetben.

Fotó: X közösségi oldal