A német Manager Magazin értesülése szerint a nagy autógyárak és alkatrész-beszállító cégek, így a Volkswagen, a BMW, a Daimler, illetve a Bosch és Continental vizsgálják a közös projektek lehetőségeit. A társaságok az önállóan navigáló, önvezető járművek technológiájának kifejlesztésében működnének együtt.

A kezdeményezés mögött a Volkswagen AG vezérigazgatója, Herbert Diess és a BMW fejlesztési igazgatója, Klaus Frölich áll. A lap úgy tudja, hogy a lehetőség elméletileg nyitva áll más vállalatok előtt is.

A BMW és a Daimler között már korábban is folytak egyeztetések a robotautó-technológiai és akkumulátor-technológiai fejlesztés területén való együttműködésről. A BMW már tető alá hozott egy megállapodást az Intel és a Ford cégekkel, és milliárdokat fordított a robotautó-technológia fejlesztésére.

A Daimler hasonló együttműködést folytat a Bosch-sal. Továbbá a Volkswagen és a Ford is társult elektromobilitási fejlesztésekben. Mindez kezdetben kisáruszállító járművek közös gyártására, majd mobilitási szolgáltatásokra terjedt ki.

A munkacsoportok javaslatai alapján a nagy autóipari cégek vezetői márciusban terveznek döntést hozni az együttműködésről.