Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta, hogy egyelőre jelentős extra drágulást nem hozott az élelmiszereknél az orosz-ukrán konfliktus. Ennek hátterében az húzódik meg, hogy az elmúlt fél évben fokozatosan nőttek a hazai élelmiszerárak. A KSH szerint most már 10% felett jár a drágulás, és az MNB előrejelzése szerint további áremelkedés várható.

Természetesen ez termékenként és termékcsoportonként különböző, és lesznek olyan fogyasztási cikkek, amelyeknél a háborús hatások erősebbek lesznek. Elsősorban azoknál a termékeknél várható – például étolaj és gabonafélék –, amelyeket tekintve az ukrán vagy az orosz agrárpiac világviszonylatban is jelentős szerepet tölt be.

Vámos György hozzátette: jelenleg arra lehet számítani, hogy az áremelkedések folytatódnak – a kereskedők szintjén is ezzel számolnak, és a fogyasztóknak is erre kell felkészülniük.

Úgy véli, a feldolgozók, a mezőgazdasági termelők és a kereskedők is abban érdekeltek, hogy ahol van rá lehetőség, ott valamilyen költségmegtakarítás révén megpróbálják visszafogni ezeket a hatásokat, az áremelési törekvéseket. Ugyanakkor a gazdálkodók nehéz helyzetét tükrözi, hogy nagyon szűk a mozgásterük ebben.

Az OKSZ főtitkára szerint önmagában a húsvét átmeneti árfelhajtó hatása nem lesz erősebb, mint máskor. Vámos Györgyöt az árstopról és a közelgő ünnepek apropóján is kérdeztük. Imre Lőrinc interjúja.