A járványhelyzet továbbra is bizonytalanságban tartja az oktatás résztvevőit, és országszerte találhatók még olyan települések, ahol nagy segítséget jelenthet az iskoláknak a távoktatáshoz szükséges eszközpark kibővítése.

A pályázat szervezői olyan társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezett vagy jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken működő, felső tagozattal rendelkező általános iskolák jelentkezését várják, ahol a digitális oktatás feltételei biztosíthatóak, valamint az intézmények képesek bevezetni a tudásátadás és az információmegosztás új módjait pedagógiai programjukba.

Minden jelentkező iskola összesen 2 millió forint értékű digitális eszközre – tabletre és laptopra – adhat be igényt. A kiválasztott minimum három, maximum öt nyertes intézmény tanárai az eszközök mellett a Telenor digitális oktatási programja, a HiperSuli által biztosított Digitális Módszertani Képzésben is részesülnek, ahol elsajátíthatják az eszközök használatához, illetve az azokon oktatási célokat szolgáló programok használatához szükséges ismereteket.

A Magyar Református Szeretetszolgálat céljai közt stratégiai fontosságú a fejlett technológiai megoldások becsatornázása, valamint a digitális oktatás elterjedésében való aktív közreműködés a hátrányos helyzetű térségekben, mivel így biztosítható leghatékonyabban az ott élő társadalmi csoportok fejlődése, közösségi integrációja.

„A koronavírushelyzet mindannyiunk életére nagy hatással van. Tapasztalataink szerint azokban a térségekben, ahol korábban is számos nehézséggel küzdöttek a családok, intézmények most még nagyobb a szükség. Az oktatás területén ezért is kiemelten fontos, hogy segítsük azokat a gyermekeket, családokat és oktatási intézményeket, akik számára a digitális eszközök adta lehetőségek nehezebben hozzáférhetőek. Egy-egy laptop, tablet és internet hozzáférés ugyanis a fejlődés, tanulás lehetőségét jelenti számukra, mely az egyetlen kitörési pont jövőjük szempontjából” – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális fejlesztési ágazatvezetője.

A HiperSuli program eddigi tapasztalatai alapján, ha már három főre jut egy tablet vagy laptop, akkor csoportmunka és egyéb kooperatív megoldások segítségével a diákok már digitális, 21. századi módon tudnak tanulni.

„A Telenor egyenlőtlenségek csökkentését és a digitális oktatás javítását célzó törekvései ebben a programban együtt jelennek meg. Bár a HiperSuli oktatási módszertani programunknak az eszközadományozás hagyományosan nem képezi a részét, a Covid miatt az elmúlt év elején kialakult oktatási helyzet megmutatta, hogy a digitális oktatáshoz szükséges alapvető területeken – ez eszköz- és internetellátottság terén – is komoly lemaradásban vannak az ország egyes régiói. A Magyar Református Szeretetszolgálattal régóta együttműködünk, ők jól ismerik a hátrányos helyzetű térségek szükségleteit, éppen ezért biztosak vagyunk abban, hogy a képzési célokra odaítélt eszközök a leginkább nélkülöző iskolákhoz kerülnek” – mondta el Mészáros Attila, a Telenor kommunikációs igazgatója.