A Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt szakmai partnerségével megrendezett hatfordulós PénzSztár versenyre az idén is közel 1000 csapat nevezett be hazai és határon túli magyar középiskolákból. Közülük a legjobb négy kvartett vett részt a 2016. december 8-i országos döntőben.

A versenyzőknek a végső fordulóban változatos feladatokat kellett teljesíteniük. Prezentációt tartottak egy sikeresen működő vállalkozásról, ismertetve a sikertörténet okait, tanulságait; rövid videó formájában mutatták be saját felkészülésük történetét; megadott szempontok alapján érveltek; ábrákat elemeztek és egy-egy korabeli pénzérme alapján mutattak be adott pénztörténeti korokat. A kérdések között szerepeltek totó típusú feladatok, igaz-hamis állítások és definíciók is. A csapatoknak egy oldalas szövegben elrejtett tíz hibát kellett megtalálniuk, ügyfélleveleket kellett elirányítaniuk az illetékes szervezetekhez és különféle adatok nagyságrendjét kellett megbecsülniük.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen lezajlott döntő győztese, és ezzel együtt a 2016. évi PénzSztár cím birtokosa a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Mon(k)ey Managers nevű csapata lett, mely tagjai ezzel elnyerték a verseny fődíjait, a Budapest Banktól fejenként 100-100 ezer forintot, valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége által felajánlott egy-egy okostelefont. A második helyen egy határon túli team, a Szatmárnémetiben lévő Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból érkezett Stockholders végzett. A harmadik a budapesti META Don Bosco Szakgimnázium Nationale Jugendliche Gesellschaftlichenarbeitsgruppe nevű együttese lett, míg a negyedik helyet a Szombathelyi SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákjai által alkotott Hiteljárókeret foglalta el. A döntő valamennyi résztvevője értékes nyereményekben és szakmai díjakban részesült a verseny támogatóinak felajánlásából.

A döntő ötfős zsürijének elnöki tisztét ellátó Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke így értékelt: "A pénzügyi kultúra fejlesztése mindnyájunk közös érdeke, hiszen a történések, a pénzügyi folyamatok jobb értése egyaránt érdeke az egyénnek, az üzleti szereplőnek, az országnak, mert növeli a biztonságok, jobb egyéni, gazdasági és társadalmi döntésekhez vezet. Mondhatjuk versenyképességi tényező. Ezért van szükség arra, hogy akár játékos formában is, egymás tudását csiszolva minél többet tegyünk e területen is, hiszen a ilyen versenyek kisugárzása több, mint a résztvevők közvetlen felkészülésének haszna. Általa is többre jutunk így együtt!"

A főtámogató Budapest Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György pedig azt közölte: „Elsősorban azért álltunk a PénzSztár kezdeményezés mögé, mert mindig is szívügyünk volt a pénzügyi kultúra fejlesztése, különösen fiatal korban – és ez a vetélkedő kiváló eszköz erre. De amit ezek a fiatalok a mai döntőn bemutattak, messze túlmutat a gazdasági és pénzügyi ismeretek elsajátításán. Lenyűgöző volt a mai szereplésük: magabiztosan és felkészülten álltak ki a zsűri elé, a legnagyobb kihívást jelentő feladatokat is felnőttekhez méltón oldották meg. Csak remélni tudom, hogy ezek a tehetséges fiatalok tanulmányaik végeztével pénzügyi pályára lépnek majd, és a szakma jó hírét viszik tovább”

A PénzSztár 2016. évi évadának végeredménye:

  1. Mon(k)ey Managers – Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
  2. Stockholders – Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti
  3. Nationale Jugendliche Gesellschaftlichenarbeitsgruppe – META Don Bosco Szakgimnázium, Budapest
  4. Hiteljárókeret – Szombathelyi SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

A részletes eredmények a www.penzsztar.hu címen tekinthetők meg. A versenyt – a tervek szerint – jövőre is megrendezik.