A mobilinternet-használat évről-évre növekvő tendenciája belföldön, és a külföldre utazó magyarok esetében egyaránt megfigyelhető. A hálózati riport szerint míg a belföldi adatforgalom 2023 áprilisára másfélszeresére (51%-kal) nőtt 2022 áprilisához képest, addig a Yettel-ügyfelek külföldi mobilnet-használata még nagyobb mértékben, 75%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.

Mi áll a háttérben?

A roamingolás főszezonja nem meglepő módon a július-augusztus: az év folyamán ez a két hónap a legkiemelkedőbb a külföldön indított hívások és az adatforgalom terén is. Az utóbbi évekre visszatekintve látható, hogy a koronavírus-járvánnyal járó utazási korlátozások 2020-ben ugyan visszavetették a roamingforgalmat, de 2021-re rendeződött a helyzet, és tavaly július-augusztusban már kiugró – 2021-hez képest 56%-kal magasabb – adatforgalmat bonyolítottak külföldön a szolgáltató ügyfelei.

A társaság adatai szerint a növekedés idén is folytatódik: idén áprilisban a roaming-adatforgalom 75%-kal volt magasabb a tavaly áprilisinál, és 3%-kal meghaladta a tavalyi csúcsidőszakot jelentő júliusi forgalmat is. Ezek alapján idén nyáron új roaming-rekordra lehet számítani.

A különböző roaming-zónákat összehasonlítva a mobilnet-használat jól tükrözi az utazási szokásokat. Míg az EU-t is magában foglaló 1-es roaming-díjzónában júliusban és augusztusban az év többi részéhez képest kiugró a roaming adatforgalom, addig a távolibb országokat is magukban foglaló roaming 2-es és 3-as díjzónákban már nagyobb a szórás, és tavaly júniusban, valamint ősszel (október-november) volt a legnagyobb az adathasználat.

A hívások terén más trendek figyelhetők meg

A koronavírus-járvány miatti 2020-es visszaesés után a 2022. top-hónapjának számító júliusban valamivel kevesebb percnyi roaminghívást indítottak a vállalat ügyfelei, mint 2019 júliusában, a járvány előtti utolsó nyáron. Idén áprilisban pedig csak 6%-kal több híváspercet beszéltek, mint tavaly ilyenkor.

Az egyes országokat tekintve a legtöbb adatot Romániában forgalmazták az ügyfelek az elmúlt egy évben, ezt követi az Egyesült Királyság és Németország, és a top 3 adathasználó ország teszi ki a teljes roamingadat-használat 40%-át. Az indított roaminghívások esetében szintén Románia vezeti a listát: az összes hívás negyedét itt indították, ami mennyiségre majdnem duplája, időtartamban pedig háromszorosa volt a második helyezett Szlovákiának.