A molbilszolgáltató országosan már több mint 300 fix bázisállomáson biztosít 5G-t. A növekvő számú 5G-felhasználó – és a növekvő igények elvárt kiszolgálása – keltette az igényt, hogy a társaság mobil-bázisállomáson is képes legyen időszakosan is, jellemzően tömegrendezvényeken ötödik generációs szolgáltatást nyújtani.

Az 5G-s mobil bázisállomás az év egyik technológiai kuriózumának számít. A jármű egy speciálisan átalakított teherautó, amely a rendezvények közelében elhelyezve, a ráépített, akár 30 méter magasra kitolható antenna segítségével képes jelentős extra kapacitást biztosítani a környezetében. Az újgenerációs technológia előnye, hogy a korábbi technológiákhoz képest lényegesen nagyobb számú készülék egyidejű kapcsolódását teszi lehetővé, ami tömegrendezvényeken, fesztiválokon valódi előnyt jelent.

Évente 400-500 olyan fesztiválra és tömegrendezvényre készül hálózati kapacitáserősítéssel a Yettel, ahol legalább 4-5 ezer vendégre számítanak a szervezők. Ilyenkor a viszonylag kis területre összpontosuló hálózati forgalom akár a napi átlag 20-szorosára is növekszik.

Az év kiemelt időszaka a nyári szezon

Ekkorra összpontosul az ideiglenes állomások telepítésének 80%-a és a kapacitásbővítések kétharmada. Ezeket a feladatokat nem lehet csupán rutinszerűen végezni: a hétköznapokban is egyre növekvő mobilnet-felhasználás kiszolgálására az időszakos bővítések mértéke is évről-évre körülbelül 10%-kal nagyobb a megelőző évhez képest. Mára nemcsak a gyors letöltési sebességre van igény, hanem a jó feltöltési sebességre is egyre inkább fontos, hiszen a közösségi média alkalmazásokkal egyre többen élő videóval is közvetítik élményeiket.

A legnagyobb fesztiválokon átlagosan napi szinten akár 50-60 ezer ember is megfordul, akik így hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak, mint ami egy ilyen létszámú településen is mérhető, csak egy fesztivál esetében jellemzően kisebb területen összpontosul a forgalom.