A társaság 2006-os alapítás óta folyamatosan fejlődik, jelenleg több mint 300 fejlesztőmérnökkel, négy magyarországi (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen), két romániai (Marosvásárhely, Nagyvárad), egy szerb (Szabadka) és egy amerikai (Seattle) telephelyről nyújt egyedi szoftverfejlesztési szolgáltatást nemzetközi ügyfeleinek – sorolta a Trend FM Nap Vendége műsorában Dombi Gergely, a vállalat egyik alapítója.

A Sonrisa erősen technológiai fókuszú, mérnöki pontosság és kompromisszummentes minőség jellemzi, a legtöbb partnerükkel 5-10 éve dolgoznak együtt. Az ügyfeleik között megtalálható vasúti, légiipari, de egészségüggyel, e-kereskedelemmel és közvetlen értékesítéssel foglalkozó vállalat is. Folyamatosan keresik azokat a szoftverfejlesztési, -gyártási technológiákat, amelyekkel az elsők között kezdhetnek el foglalkozni, így a versenytársak elé tudnak vágni itthon és külföldön

A cég él a pályázatok adta lehetőségekkel is, mivel ezeken keresztül számos ötletüket kipróbálhatják, kidolgozhatják. Így jött létre az Asterisk platform, amely egy NKFIH-s kutatás-fejlesztési projektnek köszönhető. A pályázat innovatív, megújuló energiapiaci kockázatkezelő szakértői rendszer megalkotására hívta a jelentkezőket.

A rendszert 2018 óta fejlesztik, az azóta eltelt időszak együttes ráfordításaival már csaknem 500 millió forintos a beruházás. Volt, amikor harmincan dolgoztak rajta a cégből, ahol minden munkacsoport változatos szakemberekből áll össze: minőségbiztosítási mérnök, fejlesztő, üzleti elemző, projektmenedzser, matematikus, adattudós.

A termék olyan ügyfeleknek készült, akik a commodity iparágban (nyersanyagokkal, árammal, gázzal, olajjal, de agrárterületen is például kávéval, szójával, búzával, kukoricával, fémipari, vegyipari termékekkel stb.) árutőzsdén és bilaterálisan kereskednek a nyersanyagok jelentős mennyiségével. Így komoly értékű, hosszú távú derivatív portfóliójuk alakult ki, amelynek az értékelése és a kockázat-, illetve portfóliómenedzsmentje kifinomult matematikai módszereket igényel.

Az Asterisk két fontos funkcióval bír: a mesterséges intelligencia segítségével előre gondolkodik, modellezi a várható tőzsdei árakat, illetve valós időben meg tudja mondani a termelő, kereskedő vagy nagyfogyasztó cég portfóliójának pillanatnyi értékét. Fontos kiemelni a fedezeti háttér biztosítását is: a rendszer stratégiákat alkot arra az esetre, hogy ha beüt egy váratlan piaci változás, akkor is ütésálló maradjon, ne bukjon sokat a vállalat.

A cég kutatói azt mondják, az FTX kriptotőzsde összeomlása akár elkerülhető lett volna, ha egy ehhez hasonló portfóliómenedzsment-rendszert használnak, ami időben figyelmeztetett volna a problémákra, és tompította volna az árzuhanás következményeit. Mivel a kriptovaluta is egy árucikk, azaz commodity, ezért elképzelhető, hogy a fejlesztés a jövőben használható lesz ezen a területen is – hangzott el a műsorban. Hallgassa meg a teljes interjút! Dombi Gergellyel Mezei Dániel beszélgetett.