Az arany iránti keresletet elsősorban a jegybankok ultralaza politikája ösztönzi. A folyamatos kamatcsökkentések, vagy nagyon alacsony szinten tartott irányadó ráták, illetve a pénznyomtatások hatására gyakorlatilag eltűntek a bezsebelhető reaálkamatok, amik megmozgathatnák a befektetők fantáziáját. A spekulánsok így az úgynevezett reáleszközök, a nemesfém, a részvény és az ingatlan felé fordultak – mondta az mfor-privátbankár újságírója a Trend FM reggeli műsorában.

Persze vannak szkeptikusok, akik a magas munkanélküliségre, az alacsony bérdinamikára hivatkozva deflációs veszélyeket sejtenek, illetve túltermelési válságról értekeznek. Ők shortolják a nemesfémeket, és valószínűleg a mostani árfolyamrekord hátterében az is állhat, hogy jelentős shortzárási pánik alakult ki – tette hozzá Eidenpenz József. A határidős piacon, amikor kifut a kontraktus, a pozícióban maradt vevők számára le kell szállítani az aranyrudakat, amiket jellemzően nagy intézmények, elszámoló házak tartanak készleten.

Az áprilisi negatív olajárnál egyébként éppen az volt a helyzet, hogy a határidős piacon pozícióban maradt vásárlók inkább fizettek azért az eladónak, hogy csak ne szállítsa le neki az olajat, hiszen nem tudja jó áron továbbadni, és a tárolási kapacitások sem álltak rendelkezésre. Az aranynál azért más a helyzet: az aranyrudak kisebb helyen elférnek, mint az olajhordók. Fennáll tehát a veszélye annak, hogy a nagy intézmények kifutnak aranytartalékaikból, akik így csökkenthetik az eladási pozícióikat.

Más fémek is hasznot húznak az aranyból

Nem csak az aranyat, hanem az ezüstöt is használják tartalékképzésre, a jegybankok pedig az infláció elleni védekezésre. Ugyanakkor a két nemesfém árfolyama között ég és föld a különbség. 1980-ban az ezüst 50 dollár 35 centen tetőzött, ha azt beszorozzuk az inflációval, akkor jelenleg 155 dollár közelében kellene lennie az ezüstnek. Ehhez képest most 25 dollár alatt jár az árfolyam.

Az ipari fémek, így a platina vagy a palládium esetében az ipar, főként az autóipar talpra állása lesz a meghatározó. A második negyedéves autóipari számok nagyon gyengék lettek, ennek ellenére, például a Daimler igencsak kedvező előrejelzéssel örvendeztette meg a befektetőket, ami az ipari fémek piacán további erősödést hozhat.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. A műsorvezető Szűcs Péter.