Komoly nehézségekbe ütközik elérni a dohányzás visszaszorítása érdekében tett nemzeti vállalásokat akkor, ha ezekhez nem párosul a dohányzás füstmentes alternatíváinak tolerálása. Független orvos szakértők szerint az égés és füst nélkül működő technológiák lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséget jelentenek, mint az égéssel járó hagyományos dohánytermékek. Az e-cigaretták egészségügyi kockázatai a hagyományos cigaretta ártalmaihoz képest jóval alacsonyabbak - mondta el Clive Bates, a Counterfactual tanácsadó cég vezetője a nemrég megrendezett „Az e-cigarettázás és a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés” címmel megtartott online konferencián.

A nikotin Bates szerint velünk fog maradni, akár tetszik, akár nem. A svéd példa is ezt igazolja, hiszen maga a nikotinfogyasztás Svédországban sem csökkent, ám a dohányzás okozta megbetegedések és halálozások száma radikálisan visszaesett; amit Clive Bates az országban nagy népszerűségnek örvendő snus-nek (snüssz) tulajdonít. Véleménye szerint ez is azt bizonyítja, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a nikotinfogyasztás különböző formái közé.

A megfelelő minőségű és mennyiségű információ hiánya hátráltatja a dohányzás elleni küzdelmet

Egy 2020-as közvélemény-kutatás szerint Nagy-Britanniában az emberek 34 százaléka gondolja azt, hogy a füstmentes termékek legalább olyan károsak az egészségre, mint a cigaretták. Ez teljesen ellentmond a tudományos konszenzusnak. A helyzet ráadásul ezen a téren egyre rosszabb, hiszen 2013-ban még csak 8 százalék vélekedett így, ám a publikusan elérhető félinformációk hatására évről évre emelkedett azoknak az aránya, akik már nem tudtak különbséget tenni a hagyományos dohányzás és az e-cigaretta között.

Két éve például az Egyesült Államokban keltettek pánikhangulatot az e-cigaretta használattal összefüggésbe hozott megbetegedések. Clive Bates azonban olyan adatokat mutatott be előadásában, amelyek segítenek tisztázni a kapcsolatot az e-cigarettáknak a megengedettől eltérő használata és az Egyesült Államokban előforduló esetek között.  A számadatokból világosan kiolvasható, hogy a megbetegedések éppen akkor emelkedtek meg a kórházakban, amikor megjelentek a tiltott, kannabisz-tartalmú folyadékpatronok a piacon, és ugyanilyen hirtelenséggel tűntek el az esetek a statisztikákból, mihelyt azonosították a problémát és hatóságok felléptek az illegális kereskedelem ellen.

Bates a brit királyi orvostársaság állásfoglalását idézve vonta meg előadásának konklúzióját: a döntéshozóknak mérlegelniük kell az egészségkárosító tényezőknek való csökkentett kitettséget, valamint azt, hogy a füstmentes technológiákról való tájékozódás lehetőségének biztosításával hány felnőtt dohányzó juthat megfelelő információhoz a tájékozott döntéshozatal érdekében.