A Világgazdaságnak adott interjút az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke, Mészáros Beatrix. A beszélgetésben az Opus menedzsmentjének átalakulása, a cég jövőbeli stratégiája és a további külföldi terjeszkedés lehetősége is szóba került.

- A tavalyi év az akvizíciók, tőkeemelések, valamint a Konzummal való összeolvadás előkészítésének jegyében telt. Az idei évet a stabil értéknövelés, a szinergiák kihasználása jellemezheti. A cég működése emiatt talán kevésbé tűnt intenzívnek a külső szemlélők számára (a részvényárfolyam is nagyobb mértékben csökkent), viszont ez nagyrészt annak tudható be, hogy az új portfólióvállalatok integrációja, a fúzióval járó átalakítási folyamat és a jogszabályi megfelelés sok energiát kötött le. Az eljárásnak része volt egy egyenértékűségi megfelelés is, ami azzal járt, hogy a fundamentumokon a fúzióig nem lehetett változtatni.

- A Konzum és az Opus Global összeolvadásával a két társaságnál meglévő párhuzamos funkciókat összevonhatták, ezáltal egy költségkímélőbb és átláthatóbb működés valósulhat meg. A beolvadást követően 53 társaság tartozik majd az Opus konszolidációs körébe, ezért a négy kiemelt gazdasági ágazati területre koncentrálva egy-egy felelős szakértőt neveztek ki. A turizmusüzletágat Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója vezeti, az energetikadivízió élére Baji Csabát jelölték, az élelmiszeripari érdekeltségeket Tóth Anett koordinálja majd, az ipari és építőipari szegmenst pedig Halmi Tamás, az Opus igazgatósági tagja vezeti. Az ő munkájukat irányítja, illetve fogja majd össze Gál Miklós, aki az igazgatóság felkérésére július 1-jétől veszi át a vezérigazgatói szerepkört.  Őt Dakó Gábor vezérigazgató-helyettesként a tőkepiaci szabályozás megfelelőségében, valamint befektetési kapcsolattartóként segíti, akárcsak Ódorné Angyal Zsuzsanna vezérigazgató-helyettes, aki a gazdasági és operatív működést menedzseli majd.

Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

- Az átalakuló vállalati modell ellenére nem számítanak leépítésekre a cégnél, a működés viszont átláthatóbbá vált azáltal, hogy a divíziókra szabott vezetés egyértelművé teszi a döntéshozatali és felelősségi szinteket. Emellett további költséghatékonyabb működés érhető el.

- 2020-tól a vállalat áttér a negyedéves jelentésekre, miután kiemelt területté lépett elő a befektetői kapcsolattartás. A stratégia nagymértékben ettől nem változik, továbbra is egy több lábon álló, kiegyensúlyozott porfóliójú vállalatról van szó, erős jövedelemtermelő potenciállal. Vannak hosszú távú, stratégiai befektetések és olyan úgynevezett likvid befektetések, amelyekben többnyire kisebbségi részesedéssel rendelkeznek. Ide tartozik a 4iG, az Appennin vagy a CIG Pannónia. Az Opus Global Nyrt. befektetési holdingként működik, az alapkezelők által kezelt portfólió vagy például a 4iG olyan likvid befektetések, amelyeknél a cél az elérhető legnagyobb profit megtermelése.

- A Hunguest révén a turisztikai ágazatban külföldi terjeszkedésben is gondolkodik a menedzsment, de a Mátrai Erőmű esetében is új beruházásokra van kilátás, csakúgy, mint az élelmiszeripari szegmensben. Itt a tiszapüspöki izocukorgyárnál szeretnének egy kukoricaalapú keményítő készítő egységet létrehozni. A napelempark fejlesztési projekten kívül lehetséges alternatíva egy gázüzemű blokk építése is. De további fejlesztési, kapacitásbővítési fázisban vannak a Viresolnál, ahol hamarosan befejeződik a második ütem, illetve a Wamslernél is nagymértékű gyártási modernizációt hajtanak végre, hamarosan új gyártócsarnokot adnak át.

- A tartós növekedés céljából továbbra is nyitott a vállalat az akvizíciók irányába. Olyan szelektív akvizíciók jöhetnek szóba, amelyek a jelenlegi stratégiai elemeket erősítik, már konkrét tervek is az asztalon vannak.

- Az Opus vállalatai már most is jelentős mértékben érdekeltek külföldön, az export aránya meghaladja az 50 százalékot. Az ipari, élelmiszeripari és a turisztikai szegmensekben lát a csoport a régióban még növekedési potenciált. A forrásbevonásnál a Magyar Nemzeti Bank kötvényprog­ramja is szóba jöhet.