A Nemzeti Tehetség Központ ösztöndíjprogramja három éve támogatja azokat a kiváló képességű magyar fiatalokat, akik a világ legrangosabb egyetemein szeretnék megszerezni első külföldi diplomájukat. A már STIPI-vel kint tanuló eddigi 35 ösztöndíjas mellé, a mostani pályázaton sikeresen szereplő további 23 diák csatlakozhat szeptembertől.

  • A támogatás átlagos összege az idei pályázaton 10,8 millió forint. A program fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.
  • Az idei pályázatra 152-en jelentkeztek, közülük 48-an vettek részt a Balatonszárszón megrendezett kiválasztótáborban. A végső nyerteseket egy egyetemi professzorokból álló háromtagú bizottság választotta ki.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentős volt az Egyesült Királyságba felvételt nyert fiatalok száma, az új ösztöndíjasok közül 12-en itt fogják megkezdeni egyetemi tanulmányaikat. Hollandiában négy, Svájcban és az USA-ban két-két, míg Belgiumban, Dániában és Németországban pedig egy-egy tehetséges magyar fiatal tanulhat. A legtöbben tudományos területen, természettudományi és műszaki szakon tanulnak majd tovább, de például társadalomtudományi, gazdasági és művészeti területen is vannak ösztöndíjasok.

A program indulása óta eddig csaknem 1,3 milliárd forinttal támogatta az állam az ösztöndíjat nyert fiatalokat, ebből az új pályázóknak 250 millió forint volt a megítélt összeg. A mostani pályázaton az ösztöndíjasoknak ez átlagban 10,8 millió forintnyi támogatást jelent.

Dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője kiemelte: „már az ösztöndíjprogram első évei után is látszik, hogy a tehetséges fiatalok támogatása egy olyan befektetés, ami Magyarország számára hosszú távon hasznosul, hiszen többen közülük már itthon kamatoztatják a világ legrangosabb egyetemein megszerzett tudást”. 
Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg, idén 4,4 milliárd forint áll rendelkezésre a fiatal magyar tehetségek támogatására.