A kutatás során a V4 országaiból 27 gazdasági szektor iparági átlagait elemezték 25 pénzügyi mutató alapján. Az egy munkavállalóra vetített mutatók kevésbé, míg a vállalati bevételarányos jelzőszámok jól előrejelzik a teljesítményt, mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense, valamint a tanulmány első szerzője.

Az eredmények alapján az ágazati versenyképesség egyik jó előrejelzője, hogy a cég a V4-ek mely országában található: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában vagy Magyarországon. A pénzügyi adatok közül a bevételarányos marzsra, a forgási sebességre és a tőkeáttételre vonatkozó mutatók függnek össze leginkább a pénzügyi versenyképességgel, ezek mellett pedig a részvényesek likviditási mutatójának is fontos hatása van az iparági teljesítményre.

A kutatók a pénzügyi versenyképességet a két legszélesebb körben alkalmazott jövedelmezőségi mutatóval mérték: az eszközarányos nyereséggel (ROA) és a sajáttőke-arányos megtérüléssel (ROE). A tanulmány további részleteiről Kristóf Tamással Némedi Kincső beszélgetett. Ezzel az interjúval kezdtük a mai Reggeli Monitort, a műsorvezető Nagy Károly.