A Digitális Jólét Nonprofit Kft. 2018-ban hirdette meg ”Digitális Médiaműveltség Szülőknek” nevű programját. A cél, hogy a szülők is megismerkedjenek, otthonosan mozogjanak a digitális világban, tudják, hogy milyen eszközöket használnak (egyre többet) a gyermekeik, és hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk az online világban. Ebből a programból nőtt ki a mindenki számára ingyenesen elérhető ”Gyerekekkel a digitális világban” című e-learning tananyag.

„A digitális gyermekvédelemben a szülők és a család jelentik a fő célcsoportot. A szülőknek nincsenek meg a megfelelő mintáik, nem tudják, hogyan kezeljék a digitális médiával kapcsolatos nevelési helyzeteket” – vázolja fel a problémát Dr. Gaskóné Nagy Erika, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. digitális gyermekvédelmi stratégia divízió vezetője. A program és a tananyag is ezen a helyzeten próbál javítani. Nem csak „riogatással”, hanem az ismeretterjesztés erejével.

A tananyag összesen öt modulból áll. Az első a ”gyerekek a digitális világban”, a második a „gyermek magánszférája és személyes adatai az interneten” címet viseli. A harmadik a tudatos médiaétrend, a képernyőidő és a függősség kérdésével foglalkozik. Külön témakör tárgyalja az internetes trollkodást, és zaklatást, ”egyensúlyban a digitális világban önmagunkkal és másokkal” címszó alatt. Végezetül a digitális médianevelés alapjait teszi le az e-learning program.

Az egész tananyag és gyermekvédelmi program célja, hogy tudatos, hozzáértő szülők vigyázzanak, támogassák a gyermekeiket az online térben. Emellett minden család ki tudja alakítani a saját digitális stratégiáját, hiszen minden család, minden gyerek más és más – zárja gondolatait. Dr. Gaskóné Nagy Erika.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. digitális gyermekvédelmi stratégia divízió vezetőjével, Dr. Gaskóné Nagy Erikával Érczfalvi András beszélgetett.