Az Al-Jazeera felvételei arról, hogy mi történik jelenleg Szudánban.

Besenyő Jánossal Lakatos László beszélgetett.

A szudáni fővárosból olyan gumibotokkal és lőfegyverekkel felfegyverzett biztonságiakról érkeztek jelentések, akik villanó- és könnygázgránátokkal igyekeztek az elnöki palota térségében oszlatni a demonstrálókat. A tüntetők barikádokat emeltek, gumiabroncsokat égettek és azt skandálták, hogy "le a katonai hatalommal". Egyben felszólították a hadsereget, hogy vonuljon ki a politikából és térjen vissza a kaszárnyákba.

A Kartúmmal szemben, a Nílus másik partján fekvő Omdurmánban a biztonsági erők szintén könnygázzal oszlatták a tüntetőket, és járművekkel, vagy gyalogszerrel üldözték a tüntetőket. Az egyik aktivista arról számolt be az AFP francia hírügynökségnek, hogy  egy lakóépület kigyulladt, mert könnygázgránáttal találták el. Az október 25-i puccs óta ez a katonai kormányzással szembeni immár 13. nagyobb megmozdulás, amelyet helyi "ellenállási bizottságok" szerveznek. A mostani tiltakozó akciót a legutóbbi, vagyis a csütörtöki és vasárnapi tüntetéseken megölt aktivisták halála miatt rendezték meg. Az erőszakba torkolló megmozdulásokon eddig összesen ötvenheten vesztették életüket és százak sebesültek meg a tiltakozásokhoz csatlakozó Szudáni Orvosok Bizottsága szerint.

A szudáni belpolitikai válságot bonyolítja, hogy vasárnap Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök benyújtotta lemondását, kevesebb mint két hónappal azt követően, hogy novemberben megállapodás született a katonai vezetőkkel a megbuktatott, majd házi őrizetbe vett civil kormányfő hivatalba történő visszahelyezéséről. Hamdok a politikai erők szétforgácsolódásával, illetve a kormányzat civil és katonai résztvevőinek konfliktusával indokolta lépését. Kijelentette, hogy minden erőfeszítés ellenére ezért nem sikerült politikai konszenzusra jutni, s Szudán ezzel, mint fogalmazott, "veszélyes fordulóponthoz érkezett, amely az ország túlélését fenyegeti". Abdel-Fattáh Burháni tábornok, a puccsisták vezetője kedden ugyanakkor azt hangoztatta, hogy "továbbra is nyitva áll a lehetőség a politikai erők és a forradalmi ifjúság előtt", hogy megállapodásra jussanak a demokratikus átmenetről, vagyis a polgári kormányzáshoz történő visszatérésről.

Az amerikai külügyminisztérium kedden este közzé tette az úgynevezett szudáni trojka - Norvégia, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok - és az Európai Unió közleményét a szudáni fejleményekről. Ebben a felek óva intették a szudáni katonai vezetést attól, hogy egyoldalúan nevezzen ki miniszterelnököt Hamdok helyére. "Az új miniszterelnök és a kabinet kinevezésére irányuló egyoldalú fellépés aláásná Szudán kormányzati intézményeinek hitelességét, és azzal a kockázattal járna, hogy a nemzetet további konfliktusba sodorja" - áll a közös közleményben. Hangsúlyozzák, hogy nem fognak támogatni olyan vezetést, amelynek a kinevezésében nem vesz részt a civiltársadalom képviselőinek széles köre. Mindemellett haladéktalan, nemzetközi támogatást élvező, szudáni politikai erők közti párbeszédet sürgettek a kormányzati és a demokratikus átmenetet érintő kérdések rendezésére.

Kiemelték, hogy továbbra is támogatják a szudáni nép demokratikus törekvéseit elismervén Hamdok demokratikus és gazdasági reformokban játszott szerepét. A nyugati hatalmak egyben kilátásba helyezték azt, hogy amennyiben nem tapasztalnak előrelépést, fokozni fogják  a demokratikus átmenetet gátló szereplők felelősségre vonására irányuló erőfeszítéseiket.