Júniustól - szeptember közepéig turisták tömkelege, hangulatos tengerparti séták, telített vendéglátóhelyek, pezsgő utcai élet – ez jellemzi a legfelkapottabb észak-olasz tengerparti városokat főszezonban. Utána viszont elcsendesedik a régió partszakasza, s a nagyrészt turizmusból élő üdülő városok már a következő turista dömpingre készülnek. Más a helyzet viszont a tízezernél is kisebb lélekszámú Grado esetében - főként történelmi városközpontja, termálvize, gasztronómiája és télen is kellemes klímája miatt a főszezon után sem ürül ki a város - osztotta meg élményeit az Olaszországban élő Semperger –Sommariva Kinga, a Vision and Mission Consulting turisztikai tanácsadó cég munkatársa rádiónkkal.

 

 

 

Magyar vásárlóként az olasz tengerparton?

Grado városa túlzás nélkül egy ingatlanpiaci boom előtt áll, a városvezetésnek és a helyi befektetőknek növelnie kell a város kapacitásait az ide érkező turisták miatt. A hangsúly csak és kizárólag a minőségen van és nem a mennyiségen - mondta el Semperger S. Kinga. Talán ez teszi Gradot leginkább szerethetővé, hiszen ennek a kisvárosnak az elmúlt évtizedek alatt is sikerült megőriznie autentikus olasz kisvárosi mivoltát. A városkép megtartása miatt például a helyi vezetés ötcsillagos szállodaláncot sem enged be Gradoba.

 

 

 

Az új befektetések és felújítások a magyar vásárlók számára is érdekessé tehetik a város ingatlanpiacát. Főleg azért, mert az ingatlanok átlagos négyzetméterára kétezer-négyszáz és kétezer-hatszáz euró között mozog, vagyis átszámítva hétszáz és nyolcszáz ezer forint között, ami azért Budapesten is egy egyre inkább megszokott ár. Van viszont egy ennél lényegesen olcsóbb része a városnak, a kicsit retró stílusú, a ’70-es ’80-as éveket idéző, színes mediterrán házakat kínáló Pineta nevű kerület, amely egy félszigeten fekszik, közel a golfpályákhoz és a partszakasz vadregényesebb lagúnás feléhez. Bár itt sok lakóház felújításra szorul, de például már hatvanöt-hetvenezer eurós árért önálló kis terasszal is rendelkező, negyven négyzetméteres, úgynevezett „monolocale” lakóingatlanhoz lehet jutni. Az árak egyébként az óvárosi részhez közelítve emelkednek, itt már inkább a kertes sorházak, és az új építésű villák, tengerre néző penthouse lakások, modern apartmanok dominálnak.

És ha már új építésű házak: kétezer-nyolcszáz – háromezer-kétszáz eurós négyzetméteráraktól indulnak a kikötőhöz közeli új ingatlanok árai. Bár év közben is nagy a forgalom, azért Gradoban is felfelé nyomja az árakat az április végétől szeptember közepéig tartó főszezon az ingatlanpiacon. A vízisportok kedvelői, a titkos lagúna vízi útjait felfedezni vágyók részére Grado megannyi lehetőséget kínál, a kellemes gasztronómiától kezdve, a lagúnák közötti golfozási lehetőségeken át a termálvizes fürdőkig. Emellett változatos spa és wellness szolgáltatás áll rendelkezésre még télen is.  A szabadságok és nyaralások idején az ingatlanpiaci befektetők egy kisebb lakást – négyszázötven – ötszáz, egy hálószobás apartmant már hatszáz, de egy modern, teraszos apartmant akár kilencszáz euróért is kiadhatnak egy hétre. Összehasonlításképp, októbertől áprilisig ennek a felét kérhetik el reálisan a bérlőktől.

 

A külföldi vásárlók, és így a magyar vásárlók számára is jó hír, hogy az ingatlan fenntartásához kapcsolódó költségek sem magasabbak az itthon megszokottnál, fűteni például alig kell. S mivel a városka nem nagy, akár autó nélkül is remekül elérhető benne minden, ugyanakkor teljesen kiépített kerékpárútvonal is segíti a közlekedést. Fontos szempont első körben, hogy egy magyar vásárló a régiót és annak ingatlanpiacát jól ismerő ingatlanossal beszéljen, lépjen vele kapcsolatba. Bár Grado környékén nincs sok ingatlanközvetítő iroda, akik itt vannak, már több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, a helyi turisztikai klaszter tagjai. Így ők garanciát jelenthetnek a megfelelő ingatlan kiválasztásához a húsz kilométeres körzetében már „toszkán” dombokkal is körbevett festői mikrorégióban.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg. A riporter Komáromi Balázs.