A Hétfő Egy Nő című műsorunkban a Platán Bisztró, Gourmet Étterem és Vendégház vezetője mesélt a vidéki gasztro és fine dining világáról, a vendéglátás művészetéről, a gasztroturizmusról és a háttérben zajló kulisszatitkokról is.

Varga Vivien a pénzügyes szakmát hátrahagyva szeretett bele ebbe a világba. Két évig nemzetközi gazdaságtant tanult Bécsben, majd a budapesti Corvinus Egyetemen pénzügy-számvitel szakon fejezte be a tanulmányait. Bár az egyetemi évek mellett egy nagy üzleti tanácsadó cég adóosztályán dolgozott, és pályázatokkal is foglalkozott, de 2017-ben éles váltással mégis elindult a vendéglátás irányába. Ugyanakkor elismeri, a matematika szeretete megmaradt, és ő a kocka a tatai csapatban, aki érti és nézi a számokat.

Az Esterházyak városa, ahol a falakban van a vendéglátás

„Tata egy nyugodt, hangulatos kisváros, amely nagyon közel van Budapesthez, az M1-es autópályán, ha éppen jó a forgalom, 45-50 perc alatt megközelíthető. Az Öreg-tó a város közepén van, és úgy gondolom, télen-nyáron tud adni olyan értéket és élményt a város, ami miatt érdemes ide utazni akár Budapestről, Győrből vagy éppen Fehérvárról. Már Mátyás király idejében is ide jártak pihenni az emberek, így mondhatjuk, hogy a falainkban van a vendéglátás. Fontos kiemelni, hogy az Esterházy család annak idején nagyon sokat fejlesztett a településen, nekik köszönhetjük az Esterházy-kastélyt és számos műemléképületet. A városképet és valahol az egész városnak hangulatát az Esterházyak határozták meg" – fejtette ki Vivien, hozzátéve, hogy Tata olyan desztináció, amit nemcsak egy, hanem akár két-három napra is érdemes felkeresni családosként és gasztroturistaként is.

Út a Michelin-csillagokig – A reflektorfény és a láthatatlan munka

Kérdésre válaszolva elmondta: „természetesen a séf minden szegmensében benne van az étteremnek, tulajdonképpen ő az, aki a legelején ott áll és képviseli a helyet. Viszont fontos kihangsúlyozni, és Pesti István séfünk is kiemelte a Michelin Gálán, hogy rengeteg láthatatlan tesz minket láthatóvá. A cégnél majdnem százan dolgozunk, és nap mint nap átéljük, hogy nagyon sokak áldozatos munkája az, ami az élvonalban harcolókat a rivaldafénybe helyezi – legyen szó akár a két Michelin-csillagról is".

Hallgassa meg Kutasi Judit interjúját, amelyben a karrierút érdekes állomásai és a csúcsgasztronómia világa mellett szó volt a fenntarthatóságról, a megújuló energiákról, és arról is, hogy néhány éve a covid-időszak nagy leállása mire tanított a vendéglátásban, hogyan kovácsolta össze a csapatot.