Az alábbiakban a bajba jutott anyavállalat közleményét tesszük közzé:

A COVID-19 hatása az utazási piacra hirtelen és drámai volt, meredek zuhanást okozva a Vállalat árbevételében és jövőbeli foglalásaiban. A Hertz azonnali intézkedéseket hozott, hogy munkatársai és ügyfelei egészségét prioritásként kezelje, megszüntessen minden nem lényeges kiadást, és megőrizze fizetőképességét. Továbbra is bizonytalan, azonban, mikor állnak majd helyre bevételeink, és mikor nyit újra teljesen a használtautó-piac az értékesítéshez. Mindez szükségessé tette a mai lépést. A pénzügyi átszervezés utat nyit a Hertz előtt szilárdabb pénzügyi szerkezet kialakítására, mely a lehető legjobban felkészíti a Vállalatot az utazási piac és általában a világgazdaság kilábalásának kezelésére, mely elhúzódhat.

A 11. fejezet szerint ma indított amerikai eljárás nem érinti a Hertz fő nemzetközi műveleti területeit, köztük Európát, Ausztráliát és Új-Zélandot, sem a Hertz által franchise rendszerben működtetett helyszíneket, melyek nem a Vállalat tulajdonában állnak.

A Hertz minden vállalata nyitva tart , és szolgálja ügyfeleit

Világszerte a Hertz minden vállalata, köztük a Hertz, Dollar, Thrifty, Firefly, Hertz Car Sales, és Donlen leányvállalatokkal, nyitva tart, és szolgálja ügyfeleit. Minden foglalás, promóciós ajánlat, utalvány, illetve ügyfél- és hűségprogram, a jutalompontokat is beleértve, várhatóan a megszokott módon érvényben marad, illetve folytatódik. Ügyfeleink számíthatnak a szolgáltatás és megbízhatóság változatlanul magas színvonalára, új kezdeményezésekkel kiegészítve, mint pl. a „Hertz Gold Standard Clean” fertőtlenítési eljárások, melyek válaszul a COVID-19 világjárványra extra biztonságot nyújtanak.

„A Hertz már több mint egy évszázada az ágazat vezetője, és a 2020-as évet is jó lendülettel nyitottuk a bevétel és a nyereség terén,” – nyilatkozta Paul Stone, a Hertz elnöke és vezérigazgatója. „A COVID-19 súlyos hatással van üzletmenetünkre, és bizonytalan, mikorra várható az utazási piac és a gazdaság fellendülése, ezért további lépéseket kell tennünk, hogy átvészeljük a kilábalás szakaszát, mely elhúzódhat. A mai intézkedés megóvja vállalatunk értékét, lehetővé teszi, hogy folytassuk tevékenységünket és szolgáljuk ügyfeleinket, és időt ad, hogy új, stabilabb pénzügyi hátteret alakítsunk ki, mellyel sikeresen túljutunk ezen a világjárványon, és jobb helyzetből vágunk neki a jövőnek. Hűséges ügyfeleinknek köszönhetően a világ egyik legikonikusabb márkája lettünk. Várjuk a lehetőséget, hogy szolgálhassuk őket, most és jövőbeni útjaikon.”

Első napi indítványok

Az átszervezési folyamat részeként a Vállalat be fogja nyújtani a szokásos „Első napi” indítványokat, hogy a megszokott módon folytathassa tevékenységeit. A Hertz terve, hogy változatlan minőségben és választékban kínálja járműveit, beszállítóit a szokásos feltételek szerint kifizesse a bejelentés napjától fogadott árukért és szolgáltatásokért, a megszokott módon fizesse alkalmazottait, elsődleges juttatásaik megszakítása nélkül, és folytassa a Vállalat ügyfél- és hűségprogramjait.

Elegendő készpénz a működés folytatásához

A bejelentés napján a Vállalatnak több mint 1 milliárd USD készpénz áll rendelkezésére működése folytatásához. A COVID-19 okozta válság hosszától és az árbevételre gyakorolt hatásától függően a vállalat az átszervezés során további készpénzforrásokat kereshet, akár új kölcsönök felvételén keresztül.

Erős felívelés…

A COVID-19 világjárvány előtt a Hertz pénzügyileg erősen felívelő pályán volt, az előző év azonos időszakához képest tíz egymást követő negyedévben magasabb árbevétellel, és kilenc negyedévben jobb korrigált vállalati EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti) üzemi eredménnyel. 2020. januárjában és februárjában az előző év azonos időszakához képest a magasabb amerikai autókölcsönzési árbevételnek köszönhetően a Vállalat rendre 6, illetve 8%-kal nagyobb globális árbevételt ért el. A J.D. Power ügyfél-elégedettségi kutatása emellett az 1. helyet ítélte a Vállalatnak, az Ethisphere pedig a Világ Legetikusabb Vállalatai közé sorolta.

A COVID-19 elleni válaszintézkedések

Amikor márciusban mutatkozni kezdtek a válság hatásai, a lemondott autókölcsönzések számának növekedését és jövőbeni foglalások csökkenését okozva, a Vállalat gyorsan reagált, hogy igazodjon a helyzethez. Az általános és üzemi költségek gondos kezelésével a Hertz a lényegesen alacsonyabb kereslethez igazította kiadásait, többek között az alábbi intézkedésekkel:

  • a tervezett flottaszintek csökkentése járművek értékesítésén és flottarendelések lemondásán keresztül,
  • a repülőtereken kívüli autókölcsönző helyszínek konszolidálása,
  • tőkekiadások elhalasztása és a marketing kiadások csökkentése, valamint
  • 000 alkalmazott, globális munkaerőnk mintegy 50%-ának kényszerszabadságra küldése vagy elbocsátása.

A Vállalat aktívan együttműködik számos legjelentősebb hitelezőjével a Vállalat járműüzemeltetési lízingszerződése értelmében fizetendő összegek átmeneti csökkentésének elérésére. Bár a Hertznek sikerült rövid távú enyhítést elérnie ezeknél a hitelezőknél, hosszú távú megállapodást nem sikerült kötnie. A Vállalat az amerikai kormánytól is kért segítséget, az autókölcsönző ágazat számára azonban nem váltak elérhetővé források.

További információk

A Vállalat jogi tanácsadója a White & Case LLP , befektetési bankára a Moelis & Co., pénzügyi tanácsadója pedig az FTI Consulting.

A Hertz átszervezéséről ügyfeleink a www.hertz.com/drivingforward weboldalon találnak további információkat. A bírósági indítványok és a szállítói követelések kezelésének eljárására vonatkozó információk a https://restructuring.primeclerk.com/hertz weboldalon, telefonon a Vállalat követeléskezelő megbízottjától a (877) 428-4661 (az USA-n belül ingyenesen hívható) vagy (929) 955-3421 telefonszámon (külföldről), vagy a hertzinfo@primeclerk.com e-mail címen keresztül érhetők el.

A HERTZ A Hertz Global Holdings, Inc. leányvállalataként a Hertz Corporation üzemelteti a Hertz, Dollar és Thrifty járműkölcsönző márkákat Észak-Amerikában, Európában, a Karib-térségben, Latin-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten, Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon. A Hertz Corporation a világ egyik legnagyobb járműkölcsönző vállalata, a Hertz pedig a világ egyik legismertebb márkája. Az olyan termékek és szolgáltatási kezdeményezések, mint pl. a Hertz Gold Plus Rewards, az Ultimate Choice, a Carfirmations, a Mobil Wi-Fi és a különleges flottákon keresztül kínált egyedi járművek megkülönböztetik a Hertzet a konkurenciától. A Hertz Corporation emellett a vezető járműlízingelő és flottakezelő vállalat, a Donlen Corporation tulajdonosa, a Firefly járműkölcsönző márka, valamint nemzetközi piacokon a Hertz 24/7 autómegosztó vállalkozás üzemeltetője, a Hertz Car Salesen keresztül pedig járművek értékesítője. További információkért a Hertz Corporationről keresse fel weboldalunkat: www.hertz.com.

FORRÁS: Hertz Global Holdings, Inc.

Bár az anyacég bajban, a magyarországi leányvállalat rendben működik – mondta a Mercur Rent a Car Kft., a Hertz autókölcsönző hazai partnerének ügyvezetője. Az amerikai cég csődeljárást kezdeményezett, mert egyelőre nem tudott megállapodni hitelezőivel. Hruda Csaba elmondta: ha visszatér az élet és minden rendben megy, akkor 25-30 százalékos bevételkieséssel számolnak. Beszélt arról is: nem a közösségi autómegosztók az igazi konkurenciájuk, hanem a többi szereplő, akik árversenyre kényszerítik egymást.

Szűcs Péter interjúja.