A szibériai és távol-keleti erőtüzek azért terjedtek el, mert helyi szinten nem tették meg idejében a szükséges erőfeszítéseket a tűzfészkek elfojtására - jelentette ki Szergej Abanyin, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma katasztrófaelhárítási központjának helyettes vezetője. "A tűz területe a hosszú szárazság miatt és a tűzfészkek többségének oltására irányuló aktív erőfeszítések hiányában terjedt ki" - hangoztatta Abanyin.

Idén tűzvédelem szempontjából Oroszország egész területén kedvezőtlen helyzet alakult ki, amire az illetékes szövetségi szolgálatok idejekorán figyelmeztették a helyi szerveket. A Volga mentén és Közép-Oroszországban keletkezett tüzeket sikerült idejében elfojtani. Abanyin szerint a közeljövőben a tűzvész sújtotta területeken nem várható olyan jelentősebb eső, amely segíthetné az oltást. A tüzeket azonban mindenképpen el kell oltani, nehogy a tőzeglápba visszahúzódva jövőre újabb gyulladást okozzanak.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök csütörtökön Csitában elrendelte egy szakosított erdőtűzvédelmi központ létrehozásának előkészítését. A természetvédelmi és a rendkívüli helyzetek minisztériumának a szibériai és a távol-keleti régiók vezetőivel együtt augusztus 30-ig kell előterjeszteniük a megfigyelésért, megelőzésért és az időben történő védekezésért felelős központ létrehozására vonatkozó javaslataikat.

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet, ami miatt hétfőn négy régióban rendkívüli állapot bevezetését rendelték el. Jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntésének értelmében. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a hadsereget is vessék be az oltáshoz. A védelmi tárca csütörtökre tíz, tűzoltásra átalakított Il-76-os repülőgépet és tíz helikoptert vont össze.

Trump segítséget ajánlott fel Putyinnak az erdőtüzek oltásához

Az amerikai és az orosz elnök telefonon lépett kapcsolatba egymással. Vlagyimir Putyin megköszönte Donald Trumpnak a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását. Az orosz elnök azt mondta, hogy szükség esetén élni fog a felajánlással.

Az orosz erdőtüzek globális klímára gyakorolt hatásáról Ürge-Vorsatz Dianával, az ENSZ klímatestületének alelnökével Nagy Károly beszélgetett.