Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értenek egyet, főleg egy olyan szezonban amikor például a kukoricaimport kitettség igen nagy. Ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártók és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és fogyasztókra is – tették hozzá.

A búzából idén sem lesz hiány, de az idehaza megtermett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet, és a kukoricatermés egy jelentős része alkalmatlan a humán és takarmánycélú feldolgozásra. A tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett legalább 1,9 millió tonna importra van szükségünk a betakarításig. Október 1-től április közepéig Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszerezni.

A Gabonaszövetség úgy véli, az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső és ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végső soron a magyar fogyasztók lesznek. Véleményük szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását.