Mára 1343 településen 1688 DJP Ponton a Digitális Jólét Program közel 2000 mentora segíti a lakosság digitális felzárkóztatását. Számos program közül dr. Solymár Károly Balázs kiemelte a Napi Száz Jó Szó Mozgalmat, ami kapcsán ezúttal a Pest megyei Mentorok munkáját ismerte el. A Mozgalom önkéntesei a járvány első hulláma alatt sem álltak le, és azóta is töretlenül folytatják a munkát, hiszen a segítségre ugyanúgy, vagy még jobban szükség van – mondta el a digitalizációért felelős helyettes államtitkár. A Mozgalom keretein belül az ország különböző pontjain élő DJP Mentorok az első járványhullám során több mint 65 ezer embernek segítettek országszerte (ez a szám mára elérte a 100 000-t), időseknek, szülőknek, diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. A mentortalálkozón az önkéntesek áldozatos munkáját díjazták.

A médiatudatosság is frissítésre szorul

A mentorok munkájával kapcsolatos személyes benyomások mellett a szülők médiatudatosságát segítő programról is beszélt Princz Attila, a DJP Hálózat vezetője. Elmondta, a gyerekek médiafogyasztásával tartani kell a versenyt, így még a médiatudatos szülők ismereteit is időről-időre érdemes frissíteni. A DJP pontokon az elmúlt két éveben csaknem 10 000 szülőnek tudtunk lehetőséget biztosítani a foglalkozásokon való részvételre és alapos felkészítésükre. A Digitális Jólét Program keretében működő Digitális Médiaműveltség Szülőknek program résztvevőinek többsége visszatérő, hiszen cseperedő gyermekük érdeklődése folyamatosan alakul, ami új kihívások elé állítja a legfigyelmesebb szülőket is – emelte ki Princz Attila. A pár évvel ezelőtt elsajátított ismereteket érdemes frissíteniük a szülőknek, hiszen a világháló mindig tartogat új kihívásokat.

Kioszkokkal lehet még nagyobb a DJP Pontok szerepe

Források tekintetében egyre jobban állnak, hiszen egyre ismertebb és elismertebb a Hálózat – említette a vezető. Többek között együttműködtek a Magyar Országos Horgász Szövetséggel a digitális horgászkártya kiváltásának segítésében, az Országos Mentőszolgálattal például a Szívcity alkalmazás népszerűsítésében, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával a fogvatartottak és családtagjaik közötti online kapcsolat segítésében, de a Belügyminisztériumnak is segítenek saját ügyféltámogató projektjeik fejlesztésében. Hamarosan elérhetővé válnak a Kormányablakos ügyintézést kiváltó kioszk eszközök – erről is beszámolt Princz Attila. Az egyszerűsített ügyintézés így több DJP ponton is elérhető lesz a kihelyezett automatákkal, melyeken a kormányablakoknál kezelt ügyelttípusok közül a legnépszerűbbeket lehet kezdeményezni majd ezeken az eszközökön. Jelenleg 12 ügylettípus fejlesztése zajlik - tette hozzá a DJP Hálózat vezetője.

Arról, hogy milyen további projekteket támogat a Digitális Jólét Program hallhat alábbi összeállításunkban:

Fotó: Digitális Jólét Program