● Az amerikai indexek kissé alacsonyabban fejezték be a tegnapi kereskedést, miután a legfrissebb makroadatok szerint a heti munkanélküliségi kérelmek és a challenger-jelentések történelmi mélypont körül maradtak.

● Mind az US500, mind az US100 azonban kilábalt az e heti visszaesés legrosszabb részéből, és most a kritikus támaszszintek körül mozognak a mai NFP munkaügyi adatokra készülve.

● Az ázsiai-csendes-óceáni indexek ma többnyire magasabban kereskedtek. A Nikkei 0,21%-kal, az S&P/ASX 200 0,35%-kal került feljebb, a kínai indexek pedig több mint 1,0%-kal emelkedtek.

● A 10 éves amerikai kincstárjegy hozama 4,71%-ra csökkent, miután a héten 16 éves csúcsra, nagyjából 4,90%-ra emelkedett. A 30 éves, amely nemrégiben elérte az 5%-ot, a csütörtöki kereskedésben 4,9%-ra emelkedett.

● A japán készpénzkeresetek idén 1,1%-kal nőttek, ami kissé elmarad a várt 1,5%-os növekedéstől és a tavalyi 1,3%-os növekedéstől.

● A háztartások éves kiadása Japánban 2,5%-kal csökkent. Ez jobb a várt 3,9%-os csökkenésnél, és javulás a tavalyi 5,0%-os csökkenéshez képest.

● A háztartások havi kiadásai Japánban 3,9%-kal nőttek, ami az előző időszak 2,7%-os csökkenéséhez képest javulást jelent.

● Japán vezető mutatója javult, 1,3-as növekedést regisztrált a korábbi 1,2-es csökkenésről.

● Japán pénzügyminisztere, Suzuki kijelentette, hogy különböző tényezők határozzák meg, hogy az árfolyamváltozások túl drasztikusak-e.

● India kamatlába változatlanul 6,5%-on maradt, ami megfelel a várakozásoknak, és kissé módosította a korábban megadott 6,50%-os kamatlábat.

● Az RBI (az Indiai Központi Bank) kormányzója, Das megjegyezte, hogy a világ vezető bankjai azt jelzik, hogy a kamatemelési ciklus elérheti a csúcspontját. Azt sugallja, hogy a szigorú monetáris politika tovább tarthat, mint korábban gondolták.

● Das kormányzó azt is megjegyezte, hogy a világgazdaság a szigorú pénzügyi feltételek és a folyamatos geopolitikai kérdések miatt lassulással néz szembe. Das kormányzó arra számít, hogy a közeljövőben csökken az infláció.

A japán Nikkei 225 index ma 0,21%-kal emelkedett, és több mint kéthetes csökkenés után egy kritikus támaszszintről pattant vissza. Forrás: xStation 5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.