A szóvivő a Reggeli Monitor műsorunkban elmondta: az éjszaka folyamán nem történt semmilyen váratlan esemény a vízpartokon. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik. Kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót.

„Most egyelőre ott tartunk, hogy óráról órára figyeljük a változó helyzetet, és az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője hoz döntést az előrejelzések alapján a szükségtározó megfelelő pillanatban történő kinyitásáról. Nagyon fontos, hogy egy bizonyos árvízi helyzetnél az árvízcsúcsot tudjuk megskalpolni, ezzel tehermentesítve Mosonmagyaróvár városát" – részletezte.

A Dunakanyarban és Budapestnél folyamatos a vízszintemelkedés, ami akár a napi egy métert is elérheti. Ebben a térségben a felkészülő munkálatok folynak, így például a homokzsákolások a vízügyes műszaki irányítóknak a vezetésével. Imre Lőrinc interjúja.

A jelenlegi árhullám 30-50 centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett halad le a Dunán, mint a 2013-as árvíz idején – jelentette ki az OVF vezetője kedden sajtótájékoztatón. Láng István közlése szerint valamennyi érintett önkormányzatnál megkezdődött a védművek kiépítése, azok 20-50 százalékos készültségben vannak, ezért sikeresen befejeződik a megvalósításuk, amikorra a tetőző vízszintek kialakulnak.

Az 1500 kilométeres állami védvonalra további 298 munkatársukat vezényelték át. Az állami védekezéshez 2 millió homokzsákot csoportosítottak át, illetve több mint 1 millió homokzsákot biztosítottak az önkormányzatok számára.

Árvízhelyzet: hosszú ideig elhúzódó árhullámra kell felkészülni, megnyitják a Lajta-menti szükségtározót.