„Keleten a helyzet változatlan, jelenleg a sár az úr" – mondta a Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont geográfusa. Vasárus Gábor hozzátette: jövő tavaszig nem várható nagyobb stratégiai ütközet, hiszen a globális felmelegedés miatt nem alakulnak ki nagy kiterjedésű csonttá fagyott területek, inkább a sártenger – raszputyica – marad meg továbbra is.

A szakember arról is beszélt, hogy az urbanizáció is nehezíti a támadások kibontakozását. Az elővárosi övezetekben ugyanis nehéz hadműveleteket folytatni a családi házak és más akadályok között, és itt a védelem könnyebb helyzetben van.

Vasárus Gábor kiemelte, hogy mindkét oldal katonai vezérei tettek olyan utalásokat nyíltan vagy burkoltan, hogy a háború 2025-ig is eltarthat, ehhez megvannak az erőforrások. A jelenlegi patthelyzetet az is erősíti, hogy az orosz és ukrán fél is kiásott a frontvonal egyes részein háromsoros védelmi vonalakat.

Hozzátette, hogy ez a háború az emberéleteket leszámítva „meglepően olcsó", az amerikai költségvetésnek mindössze 0,18 százaléka megy támogatásként Ukrajnába. Ugyanígy Oroszország költségvetését sem terheli meg annyira a háborús helyzet, mint ahogy sokan feltételezték. Németh László interjú a Reggeli Monitorból.

Fotó: X közösségi oldal