A megkérdezett posztszovjet szakértő szerint a népharag csak részben tulajdonítható a gázáremelésnek, ez inkább csak az utolsó csepp volt a pohárban. Bendarzsevszkij Antont, a Danube Institue-t kutatási igazgatóját Lakatos László kérdezte. Az interjú előtti pár másodpercben azt hallják, hogy a helyi parlament előtt lövöldözés is volt.

Itt azt láthatják a YouTube-ra felrakott felvételen, ahogy a tüntetők betörnek egy kormányzati épületbe.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására.A televízióban mondott beszédében Tokajev közölte, hogy a rendvédelmi erők tagjai között vannak sebesültek. Bejelentette, hogy nem hagyja el az országot és a fővárosban, Nur-Szultanban marad. A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz  ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is.

A tiltakozók azt követelték, hogy a cseppfolyósított gáz új árát a felére, a tavalyival megegyező mértékűre, literenként 120 tengére (89 forint) csökkentsék. A kiskereskedők az ár negyedével történő csökkentésébe beleegyeztek, de a helyi vezetés szerint a termelési költségek miatt további csökkentés már nem lehetséges. Az energiaügyi minisztérium azzal indokolta az árplafon eltörlését, hogy az év eleje óta az energiatőzsdéken forgalmazott cseppfolyós gáz iránt megnőtt a kereslet.