A huzamos ideig tartó hangos zenehallgatás miatt már napjainkban is 1,1 milliárd fiatal van veszélyben, és ha nem történik pozitív elmozdulás a prevenció terén, akkor 2050-re 2,5 milliárd ember, vagyis a teljes populáció egynegyede lesz kénytelen valamilyen szintű halláskárosodással élni. Ez jelentős növekedés lenne ahhoz képest, hogy a jelenlegi 400 milliós mutató még „csak" 5,1%-a a világ népességének.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete idén minden eddiginél hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet arra, hogy globálisan egyre több fiatal felnőtt él halláskárosodással vagy annak árnyékában. A WHO szerint elfogadhatatlan a fel nem ismert halláscsökkenéssel és fülbetegséggel élő emberek magas száma. A „To Hear For Life, Listen With Care" nemzetközi kampányuk üzenete, hogy a kormányok, iparági szereplők és civil szervezetek segítsék a zajártalom csökkentésére irányuló törekvéseket.

A WHO becslése szerint minden, a hallásmegőrzésbe most befektetett dollár egy évtized alatt 16 dollárt spórol meg globálisan, amit más szociális és egészségügyi projektekre lehet fordítani.

Ehhez szükség van arra is, hogy minél több ember járjon szűrésre, és a halláskárosodást minél korábban fedezzék fel a szakemberek. A cél, hogy a probléma kezelésével elkerülhető legyen a további romlás, ami a páciens társadalmi elszigetelődéséhez, életminőségének romlásához, végül pedig akár demenciához is vezethet – emelte ki az Amplifon.

A hazai adat kedvezőtlenebb, mint a világátlag

Bár komoly egészségkárosító hatása lehet, az emberek többnyire mégsem foglalkoznak időben és eleget a problémával. Ennek egyik oka, hogy a halláscsökkenés nem fáj.

Míg az első hallókészülék megvásárlása a világátlag szerint 70 évesen történik, addig ez idehaza kitolódik 72 éves korig. Ami abból a szempontból is nagyon kedvezőtlen tendenciát mutat, hogy Magyarországon az átlagéletkor 76 év.