• Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az indexek gyenge szeánszot zártak. A csökkenés különösen Kínában szembetűnő, ahol a HSCEI és a HSI indexek 2,30%-kal, illetve 2,70%-kal csökkentek. A japán Nikkei 225 index 0,25%-kal emelkedik, a Kospi 0,25%-kal csökken, míg az ausztrál S&P ASX 200 index 0,40%-ot veszít.
  • A mai nap első részében a devizapiacon mérsékelt a volatilitás. A legerősebb G10 devizák között az amerikai dollár (USD), az ausztrál dollár (AUD) és a japán jen (JPY) szerepel.
  • Az energiahordozók piacán is csökkenés figyelhető meg. Az olaj körülbelül 1,40%-1,60%-os csökkenést könyvelhet el (OIL, OIL.WTI és GASOLINE), míg a NATGAS 0,60%-ot veszít.
  • Kína által bejelentett szankciók a külügyminisztérium online közzétett közleménye szerint befagyasztják az öt amerikai védelmi cég Kínában lévő minden tulajdonát, és megtiltják a Kínában lévő szervezeteknek és magánszemélyeknek, hogy üzletet kössenek velük.
  • A döntés válasz arra, hogy az amerikai kormány decemberben jóváhagyott egy 300 millió dollár értékű katonai csomagot Tajvan számára.
  • Észak-Korea a jelentések szerint vasárnap ismét tüzérségi lövedékeket lőtt ki a Dél-Koreával húzódó feszült tengeri határ közelében.
  • Kim Yo Jong, Kim Dzsong Un húga a KCNA állami hírügynökség által közvetített nyilatkozatában kijelentette, hogy nem fog habozni, hogy az ellenség legkisebb provokációja esetén is beveti teljes katonai képességeit.
  • A Közel-Keleten továbbra is a konfliktus eszkalálódását figyelhetjük meg. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább kilenc palesztin és két izraeli halt meg a megszállt ciszjordániai Dzsenin városára mért izraeli légicsapásban.
  • A kriptopénzek piacán is korrekciót figyelhetünk meg a közelmúltbeli dinamikus emelkedés után. A csökkenés azonban elsősorban a kisebb projekteket és az Ethereumot érinti. A Bitcoin továbbra is 43.600 USD felett tartózkodik.
  • Ez a hét kulcsfontosságú lesz a Bitcoin-tulajdonosok számára, mivel várható a SEC hivatalos döntése a spot Bitcoin ETF kérelmével kapcsolatban. A múlt héten olyan találgatások láttak napvilágot, hogy mind a BlackRock, mind az Ark 21 Shares már kedden vagy szerdán pozitív döntést vár.

Az olaj (OIL) ára ma több mint 1,60%-kal csökken, még a növekvő geopolitikai feszültségek ellenére is. Úgy tűnik, hogy a piacot már kevésbé aggasztja a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának hatása, mint a következő hónapok gyengébb olajkereslete. Forrás: xStation 5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.