A várt csekély növekedés helyett a német gazdaság a második negyedévben az előző negyedévi teljesítményét hozta a német szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint.

Az egy évvel korábbit 1,5 százalékkal haladta meg a bruttó hazai termék a második negyedévben, a várt 1,8 százalék helyett. A gazdasági aktivitást a második negyedévben elsősorban a magán- és kormányzati fogyasztás támogatta.

Virovácz Péter szerint a kilátásokat viszont már nem lehet jónak ítélni.

Eközben az alacsony éves bázis miatt bíztató GDP adat született az euróövezetben a második negyedévben – véli szintén az ING Bank vezető elemzője.

Az euróövezet bruttó hazai terméke 0,7 százalékkal bővült a 2022 júniusáig tartó három hónapban, az első negyedévi 0,5 százalékos növekedést követően. Az egy évvel korábbit az euróövezeti és az uniós GDP egyaránt 4 százalékkal haladta meg a második negyedévben.

Virovácz Péter szerint voltak egyedi hatások, mint a covid-korlátozás, és az abból fakadó gazdasági lassulás, aminek a mostani pozitív hatása a következő negyedévre már eltűnik az adatból.

Az elemzővel készült teljes interjút itt hallgathatják meg. A német- és az euróövezeti GDP-ről Virovácz Péterrel Somody Evelin beszélgetett.