Tovább erősödik az amerikai munkaerőpiac felvevő képessége, júniusban is körülbelül kétszázezer fő helyezkedhetett el a mezőgazdasági szektoron kívüli ágazatokban- mondta el az ING vezető elemzője. Bár sokáig 100-150 ezer fővel bővült havonta a foglalkoztatottsági mutató, úgy látszik, hogy korábban nem látott tartalékok rejlenek még az amerikai gazdaságban. Virovácz Péter szerint jó esély van arra, hogy a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra csökkenjen, amire fél évszázada nem volt példa az Egyesült Államokban.

Még két kamatemelés jöhet idén

A munkaerő piaci folyamatok, az órabérek emelkedése, és a FED által vizsgált négy fő mutató is a célértéken, vagy afölött van. Ez kiegészülve az olajárak emelkedésével, és az importvámokkal, komoly inflációs hatást fejthet ki. „A kitörés szintjén van az infláció Amerikában, ezért még két kamatemelést várunk a FED részéről idén”- mondta el Virovácz Péter.

Ugyanakkor a kereskedelmi háborúnak komoly kockázatai is vannak: a Harley Davidson példáját követve több amerikai, exportpiacra termelő vállalat helyezheti át gyártó kapacitásait Európába. Az ING vezető elemzője szerint egy ilyen elköltözési hullám visszavetné az amerikai gazdaság növekedését. Azonban elképzelhető, hogy Európa elejét veszi a kereskedelmi háborúnak: már asztalra is tette az unió azt a javaslatát, hogy csökkentik az amerikai autókra kivetett importvámokat. Virovácz Péter szerint a július végén esedékes Donald Trump-Jean-Claude Juncker találkozón ez a kompromisszumos megoldás is szóba kerülhet.

Erősödik a forint, de jövő héten jöhet a kijózanodás

Kezdenek megnyugodni a közép-kelet európai piacok, a forint mellett a lengyel zloty és a cseh korona is erősödésnek indult az elmúlt napokban. A nagy régiós árfolyammozgásban a magyar deviza alulteljesítő volt, most viszont felülteljesít, a többi régiós fizetőeszköznél gyorsabb ütemben erősödik- mondta el Virovácz Péter.

A szakértő szerint a befektetők a forint gyengülésére spekulálva felsorakoztak a magyar deviza mögé, az euróval szembeni 330-as kitörési szintnél viszont inkább profitot realizáltak- ez okozhatja most a túllendülés végét. Az ING vezető elemzője szerint ugyanakkor még nem érdemes arról beszélni, hogy a forint visszatérhet a 310 körüli sávba az euróval szemben. Már csak azért sem, mert jövő hét kedden egy várhatóan három százalék feletti inflációs mutató tépázhatja meg az árfolyamot.  „A 320-325-ös szint már sokkal reálisabbnak tűnik”- tette hozzá Virovácz Péter.

Mindeközben a jegybank továbbra is kivár, nem változtatott jelentősen a kommunikációján. Az ING vezető elemzője a stabil olajárak és a stabilizálódó forint miatt júliusban sem vár komoly bejelentést a Magyar Nemzeti Banktól, inkább szeptemberben jöhet a fordulópont. A mostani erősödés mindenesetre a jegybank magatartását igazolja.

Gyűlnek a felhők a német gazdaság felett

Nem kecsegtetnek túl sok jóval a német gazdaság kilátásai, a pohár inkább félig üres a német gazdaság esetében- mondta el Virovácz Péter. Az elemző szerint indokolt volt, hogy a Nemzetközi Valutaalap 2,5 százalékról 2,2 százalékra csökkentette az idei német GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzését. A német gazdaság lassulása elsősorban a várakozási komponensek visszaesésére vezethető vissza. Virovácz Péter szerint a német vállalatok érzékenyen reagáltak a kereskedelmi háborúra, miközben hiányzik az új lendület, a magasabb hozzáadott érték a gazdaságukból.

Bár a német versenyképesség romlott és a munkaerőhiány is komoly gondot okoz, azért még nem kell temetni a német gazdaságot. Hozzá kell azonban szokni ahhoz, hogy inkább egy német gazdasági lassulásról beszéljünk, ami egyébként a magyar gazdaságot, főként az autóipart is érinti. Virovácz Péter szerint a pénteki ipari termelési adatokban már látszódni fog a német gazdasági lassulás negatív hatása.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Szűcs Péter.