Az ukrán miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott ma a NATO-főtitkárral folytatott megbeszélés után, hogy "Ukrajna fenntartja a jogát, hogy megválaszthassa saját biztonsági berendezkedését." Sztefanyisin szerint Ukrajna önállóságánál fogva szabadon megválaszthatja, hogy mely szerződéshez, vagy szövetséghez kíván csatlakozni.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Oroszország, mint agresszor, nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon a NATO-nak és meghatározza a tárgyalások menetét mindaddig, amíg fegyveres ereje az ukrán határon állomásozik. Oroszország újabb háború indításának fenyegetésével kívánja befolyásolni a tárgyalások menetét anékül, hogy bármilyen lépést tenne a békés megoldás lehetősége felé - tette hozzá.

Oroszország vasárnap azt közölte, hogy az ukrán válságról tartandó tárgyalásokon az amerikai nyomás ellenére nem tesz egyetlen engedményt sem.

A héten számos ülés hozhat fejleményeket az orosz-ukrán konfliktus tekintetében. Ma reggel Genfben kezdődött az amerikai és orosz tárgyalás külügyminiszter-helyettesek részvételével. A találkozó része annak a stratégiai biztonsági párbeszédnek, amelyet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök indított el a tavaly júniusi genfi csúcstalálkozóján. Vasárnap este informális vacsorával kezdődött a találkozó a svájci városban az amerikai Wendy Sherman és az orosz Szergej Rjabkov részvételével. Utóbbi a vacsora után úgy nyilatkozott, nehéz tárgyalásokra számít hétfőn Genfben.

Az orosz-ukrán határon hetek óta fokozódik a feszültség, Oroszország mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását.

Szerdán Brüsszelben a NATO és Oroszország közötti tanácskozást tartanak, csütörtökön pedig ülést tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is Bécsben.