Ahelyett, hogy a hagyományos kezdeti nyilvános ajánlattétel (IPO) útvonalát követte volna, a Coinbase közvetlenül a NASDAQ-on tette közzé részvényeit. A társaság a COIN jegyzés alatt kereskedik, és 114 850 769 részvényt jegyez 100 milliárd USD kezdeti értéken. A referenciaárat 250 dollárra határozták meg, de az erős kereslet miatt 381 dolláron kezdődött a részvényenkénti kereskedés. A részvények azonban csökkenni kezdtek, és végül 328,28 dolláron zárták a szeánszot. Vizsgáljuk meg közelebbről 2021 eddigi legfigyelemfelkeltőbb bemutatóját!

Debütálás közvetlen tőzsdei kibocsátással

 

A Coinbase az első nagy kriptovaluta-tőzsde, amely a Wall Streeten debütált. A vállalat nagy hasznot húzott a 2020-as kriptovaluta-rallyból, teljes éves bevétele a 2019-es 533,7 millió dollárról 2020-ra 1,28 milliárd dollárra nőtt. A vállalat a 2019-es 7,6 millió dolláros nettó veszteségből átlendült a 2020-as 329,2 millió dolláros nettó nyereségbe. A kriptovaluták magas értékelése és népszerűsége, valamint a Coinbase üzletág jelentős javulása 2020-ban jó környezetet teremtett a részvény debütálásához. A Coinbase úgy döntött, hogy nem tartja az IPO-t, ehelyett közvetlen tőzsdei kibocsátással érkezik.

A közvetlen tőzsdei kibocsátás különbözik az IPO-tól, mivel a társaság tulajdonosai a részvényeket közvetlenül a piacon adják el a nyilvánosság számára, nem pedig pénzügyi közvetítőkön keresztül. A közvetlen tőzsdei kibocsátás olcsóbb megoldás, de a közvetítők támogatása segíthet a marketingben, valamint a részvények kibocsátásában. Tekintettel azonban a kriptovaluták aktuális témájára, úgy tűnik, hogy a marketing nem jelent problémát a Coinbase számára.

Tudjon meg még több információt a Coinbase-ről az XTB oldalán IDE kattintva.