Annak ellenére, hogy a mutató 2023 decemberében havi alapon már 5,1 százalékkal nőni tudott, az építőipar egész éves teljesítménye így is gyengének mondható, ugyanis a visszaesés szintje a 2020-as, koronavírus-járvány által sújtott év szintjét közelíti meg – derült ki a KSH adataiból.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: a 2023-as év statisztikáján a magas bázis ugyan enyhít, azonban az idei év még a tavalyinál is negatívabb képet festhet.

Gyengén teljesített tavaly az ágazat, és a 2024-es év sem fogja elhozni a kilábalást – véli a Mapei Kft. ügyvezetője. A Trend FM által megkérdezett szakértő elmondta: a szektor számára a decemberben havi alapon mért volumennövekedés sem tud hosszú távú reményt adni. 2023-ban ugyanis az ágazat rendeléseinek száma is, értéke is visszaesett, ami éreztetni fogja hatását idén.

Markovich Béla hozzátette: az európai uniós pénzek megérkezése lendítheti majd fel a hazai építőipari folyamatokat. Maurer Kristóf interjúja.