Várhatóan 93 ezer háztartás teljes villamosenergia igényét fedező beruházásokra kerül majd sor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) METÁR-tenderének köszönhetően. A tenderen részt vevők 2145 gigawatt-órára igényeltek támogatást a kiosztható, 390 gigawatt-órával szemben.

A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett kérelem geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű támogatására is. A geotermikus technológia bár sokszínű felhasználást enged, drágább technológia, ezért népszerűbb a napenergia.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője, Scherer Zsolt szerint az utóbbi tíz évben robbanásszerűen megnőtt az igény a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia termelésére, ugyanakkor a MEKH feladata, hogy a folyamatos ellátásbiztonságot is garantálja. Márpedig a napelem nem termel folyamatosan, ezért a rendszer kiegyensúlyozása miatt kellenek egyéb beruházások, mint a gázerőművek. Utóbbiak biztosítékként szolgálnak nemcsak a szezonalitásokra, hanem olyan esetekre is, amikor az európai villamosenergia ellátással akadnak gondok, amikor nemcsak a nap nem süt, de a szélerőművek sem termelnek elegendő energiát. Emiatt nélkülözhetetlen az olyan alapellátást biztosító energiatermelő infrastruktúra, mint amilyen a Paksi Atomerőmű, vagy a jövőben Paks2.

Scherer Zsolt szóvivőt Andor Attila kérdezte a részletekről a Trend FM műsorában.