Korábban 2019-től egészen 2022 májusáig látta el az MTÜ turizmusstratégiai, majd turizmusszakmai és általános vezérigazgató-helyettesi feladatait. Tavaly októbertől viszont a Magyar Turisztikai Minőség Tanúsító Testület (MTMT) ügyvezetőjeként dolgozott.

Könnyid László a Turizmus.com-nak adott interjújában elmondta: „2024-től új feladatok várnak a Magyar Turisztikai Ügynökségre. Eddig a turisztikai fejlesztéseken volt a fókusz, de a fejlesztések mostanra lezárulnak, már megfelelő mennyiségű turisztikai kínálat áll rendelkezésre. Az elmúlt év arról szólt, hogy a számok visszaálljanak a Covid előtti szintre, most pedig már lehet azzal is törődni, hogy a magasabb költésű, minőségi turistákra is fókuszáljunk”.

„Ugyancsak szélesebb látókört és erősebb nemzetközi fókuszt igényel, illetve a szinergiák kiaknázását kínálja, hogy jövőre hazánk látja el az Európai Unió soros elnökségének feladatait. Mindez egyúttal új, friss nézőpontok megjelenítését is igénylik az ágazat operatív irányításában. Dolgozunk például azon, hogyan lehet külön egységként kezelni Budapest és a vidék turizmusát, hiszen más a feladat a fővárosban és más a feladat vidéken” – fejtette ki.

Új pozíciójában a legfontosabb feladatai között kiemelte az adatalapú országmarketinget, értékesítést és az erősebb szabályozási környezetet. Elsődleges feladatnak tartja, hogy elegendő számú vendég és vendégéjszaka adjon erős alapot a turizmus visszaépítéséhez.

„A feladat a régi, azaz 2030-ig 16 százalékra kell emelni a turizmus GDP-hozzájárulását, és el kell érnünk az 50 millió vendégéjszakát. Úgy szeretnénk ráadásul elérni azt a célt, hogy Közép-Európa vezető turisztikai desztinációja legyünk, hogy nem több, hanem többet költő turistát hozunk Magyarországra, elkerülve a túlturizmus kedvezőtlen hatásait is” – részletezte a szakember.

Fotó: MTÜ